Добрата игра на Явор Йорданов продължи с по-сериозните въпроси в

...
Добрата игра на Явор Йорданов продължи с по-сериозните въпроси в
Коментари Харесай

Зрителите избухнаха след отпадането на Явор от Стани Богат

Добрата игра на Явор Йорданов продължи с по-сериозните въпроси в играта „Стани богат“. Въпросът „Кое цвете стартира да се внася в Османската империя праз XVIII век и дава иметоа на интервал на мир и просвещение“ постави завършек на играта му, само че и развихри спор измежду феновете, дали въпросът е правилно заложен. Много от тях нападнаха екипа, който приготвя въпросите на участниците:

Поредната брутална издънка! Лалето е пренесено от Турция в Европа.
външна реклама
Поне да си вършат труда да си ревизират информацията. Турция го внася от Персия доста преди 18 век. Оттам навлиза в Европа. Дори името Лале значи тюрбан, а тюрбаните са в Азия, не в Европа.
Лалето произлиза от източна Турция и е изнесено от там в Европа.Грешно заложен въпрос.Май хората които вършат въпросите не са изключително способени.

Отново неверен въпрос! Лалето е изнесено от Турция в Европа през 16 век, а това че имат „Период на лалето“ през 18 към този момент напълно друга тема….
Некомпетентността на екипа на предаването при този въпрос е възмутителна.
„Турците заимстват култивирането на лалета от персите. Лалето е пренесено от Мала Азия в Европа през XVI век. Българското наименование „ лале “ произлиза от турски и персийски, а латинската „ tulipa “ – от турската дума „ тюрбан “. По късно, през 1593 година, французинът Шарл дьо Леклюз популяризира лалетата в Холандия“

Дали ще си създадат труда, да се извинят на индивида, за това, че копират неверна информация от Уикипедия, тъй като тъкмо там по този начин е написано.

Други пък поразровили се из дебрите на Google показаха напълно друго мнение:

Въпросът е заложен вярно, Османлиите през 18 ти век (ясно написано във въпроса на Стани Богат! ) стартират да внасят лалетата от Холандия, макар че 2 века по рано Холандците са закупили луковици от Османлии. Защо ли се получава този поврат? Защото Холандците намират метода да кръстосат лалетата (да ги заразят с тип бактерия), и по този метод им предават най разнообразни цветове, което е механически комплицирано нещо тъй като приемането на такава луковица изисква към 7 години грижа и поддръжка. Тези които разполагат с пари стартират да купуват на доста висока цена готовата продукция… Създава се една манипулативна стопанска система за това си време.

Въпросът не е неверен, само че не е за тази сума, а за доста повече. Като всички знаем, изключително дамите, че лалетата са импортирани в Европа от Персия и Турция, както и коприната първо от Китай, та доста мъчно, някой ще се досети, че през 18 век Холандия изнася култивирани лалета за Турция. Въпрос за 50000 лева.
Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР