Кадри България Он ерДоста бе усложнена обстановката вчера в западна

...
Кадри България Он ерДоста бе усложнена обстановката вчера в западна
Коментари Харесай

Синоптикът Петър Янков: Пазете се от гръмотевици

Кадри България Он ер

Доста бе усложнена ситуацията през вчерашния ден в западна България. За малко време в източната част на София се изсипаха сред 50 и 70 литра на кв.м.

Пагубното беше, че дъждът беше за час, час и половина, този дъжд е пороен. При това интензивно строителство и положение на канализацията резултатът е забележим. Силните гръмотевични стихии нормално са съпроводени от градови феномени, сподели синоптик Петър Янков в „ България заран “ по България он ер, разяснявайки вчерашната мощна стихия в София.

От думите му стана ясно, че през днешния ден още веднъж се чакат интензивни превалявания. Те ще стартират към обяд и в София ще завършват към 17-18 часа – 8-10 литра на кв.м. Повече ще вали във Велинград, Кърджали и Смолян, както и в северните елементи на Дунавската низина.
`); break case width
В идващите дни преваляванията ще бъдат постоянно събитие. На 24 май ще превалява основно в Западна България. По-слаби превалявания като гръмотевична активност, само че ще ги има. В събота преди обяд ще вали основно в Източна България, следобяд – в западните региони. Между 15 и 20 литра на кв.м в западните елементи. На 26 май в неделя също се чакат превалявания.



Температурите в страната през уикенда ще доближават 26-27 градуса, като по-топло ще бъде в събота, предвижда синоптикът.

От началото на идната седмица настава едва стабилизиране на времето, което ще продължи доникъде на седмицата. Дългосрочните прогнози са за по-хладни въздушни маси от запад. В края на седмицата се осъществят ситуации в Западна България с едра градушка.

Петър Янков сподели още, че се чакат мощни гръмотевични стихии изключително в Родопите и предложи няколко простички ограничения, с цел да се предпазим от гръмотевици: остри предмети не би трябвало да се носят, UPS устройствата пък защищават техниката у дома. За туристите е значимо да преценяват пресичането на дерета при гръмотевични стихии. При гръмотевична активност не би трябвало да се влиза във вода. Добре е да не носим железни верижки на часовници.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР