До няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса заради

...
До няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса заради
Коментари Харесай

Схемите за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток тръгват до дни

До няколко дни потеглят схемите за подкрепяне на бизнеса поради високите цени на тока. Това съобщи в Русе министърът на стопанската система Даниела Везиева. Тя откри нов високотехнологичен център за над 330 000 лв. в Професионалната гимназия по облекло " Недка Иван Лазарова “ в крайдунавския град, съобщи Българска национална телевизия.

Везиева разяснява в тази връзка, че 4% oт изнoca нa cтpaнaтa e cвъpзaн c тeĸcтилнитe издeлия, като браншът дaвa и близo 9% oт бpyтнaтa дoбaвeнa cтoйнocт. Tя изpaзи и нaдeждa имeннo Pyce и peгиoнът дa ce oбocoби ĸaтo вoдeщ ĸpeaтивeн и peĸpeaтивeн цeнтъp пopaди oгpoмния мy пoтeнциaл.

Икономическият министър съобщи, че се работи по няколко разновидността за подкрепяне на бизнеса в рецесията с високата цена на електрическата енергия.

" Все още сме във етапи, в които създаваме схемите. До няколко дни ще обявим и схемата с 50 лева на мегаватчас. Знаете, че КЕВР към този момент направи формула, според която дребните и междинни предприятия могат да получават понижение на сумите от 15 до 30 лева Това, което през вчерашния ден се разбрахме с КРИБ и Минно-техноложката камара, в идната седмица да разработим опция и механизъм за това да се съкрати пътят сред производител и снабдител на сила, т.е. концепцията е да се подписват двустранни контракти сред компаниите и то компании, които са енерго-интензитивни производства, интензитетни производства, т.е. с доста огромно прилагане на електрическа енергия, тъй че да не попадат в този ценови порядък, в който сега са на борсата и да понижим себестойността на създадената продукция. Това е част от ограниченията, върху които Министерството на стопанската система директно работи.

Работим и върху актуализацията на разпоредба за ограничения за компенсиране на въглеродните излъчвания, нещо което през 2019-а е било препоръчано като смяна на Закона за климата и климатичните промени, само че е било спряно. Така или другояче сме изгубили 2 години, най-малко в този момент да подготвим наредбата и идващото постоянно Народно заседание да може да я гласоподава. Тя е основана, тя е готова от Министерството на стопанската система. Това, което вършим сега, е да я актуализираме според новите моменти и новите размери “, сподели още пред публицистите в Русе Даниела Везиева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР