До началото на зимната Олимпиада остава малко повече от седмица,

...
До началото на зимната Олимпиада остава малко повече от седмица,
Коментари Харесай

Качването на самолета за Пекин само по себе си ще е успех за олимпийците

До началото на зимната Олимпиада остава малко повече от седмица, а федерациите трескаво се пробват опазят спортистите си от COVID-19, с цел да могат да преминат строгите инспекции в Пекин и да стигнат до стартовата линия, до момента в който разновидността Омикрон слага под опасност олимпийските фантазии на мнозина.

Тази седмица няколко тима към този момент оповестиха, че имат случаи на COVID-19 измежду спортистите и треньорите си, което се случва дни преди заминаването им за Китай и хвърля в хаос приготовленията им.

От федерацията по ски на Норвегия оповестиха, че ще отсрочат с най-малко четири дни заминаването на тима за Пекин, което бе планувано за през днешния ден, откакто треньор и двама състезатели са дали позитивни проби за вируса.

Американският играч по бобслей Джо Уилямсън не се е качил на самолета със съотборниците си тази седмица след позитивен тест, разгласи той в обществените медии, само че все пак ще се състезава, в случай че може да даде задоволително негативни проби и да хване полет в точния момент, осведоми Ройтерс.

Руската делегация също бе наранена от няколко случая на COVID-19, измежду които фигуристът Михаил Коляда, който няма да се състезава в Пекин, откакто даде позитивен тест. Състезателят по скелетон Никита Трегубов, който завоюва златен орден през 2018 година, може също да пропусне игрите след два позитивни теста по време на подготвителен лагер в Сочи, осведоми неговият треньор.

"Спортистите, които съумеят да стигнат до Пекин, може към този момент да се смятат за късметлии, " съобщи Елена Вялбе президент на Руската федерация по ски тичане пред съветската TV2.

Отборите поставят големи старания, с цел да предпазят спортистите си, като даже наемат чартърни полети, с цел да лимитират контактите.

Канада разшири ограниченията, които бяха подхванати преди лятната Олимпиада в Токио, като изисква всички в делегацията да са имунизирани и наема чартърни полети с стеснен брой места, с цел да минимизира контактите.

Ваксаджия на шведския тим по ски тичане се изолира настрана вкъщи от скиорите, които упражняват в Италия.

В понеделник уредниците на Олимпиадата облекчиха леко ограниченията против COVID-19 като трансформираха механически параметрите свързани с цикъла на позитивиране, което ще направи даването на негативни проби по-лесно. Това обаче важи само, откакто спортистите дойдат в Пекин.

За да минимизират рисковете от „ Пекин 2022 “ употребяват "затворена " система, която лимитира всички участници в игрите в избрани зони на местата, на които ще се състезават и там където са настанени, създавайки балон, който ги отделя от локалното население.

Организаторите оповестиха 129 позитивни теста на хора, свързани с игрите, в интервала 4 – 26 януари. Само двама от тях са спортисти или публични лица.

Спортистите би трябвало да дават два негативни теста, направени в границите на 96 часа от заминаването им, с цел да получат позволение да летят и по-късно да се тестват всеки ден, до момента в който са в Китай. Близките контакти на инфектираните пък може да бъдат принудени да се изолират.

Тези контакти може въпреки всичко да се състезават, само че ще са обект на спомагателни ограничавания и проби.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР