До началото на 2023-та година новите пенсионери ще имат право

...
До началото на 2023-та година новите пенсионери ще имат право
Коментари Харесай

Новите пенсионери имат 6 месеца да сменят формулата за пенсията си

До началото на 2023-та година новите пенсионери ще имат право на избор по коя формула да се пресмята пенсията им. Тези, които към този момент са подали документи, имат шест месеца да трансформират решението си за формулата, декларирайки това пред Националния застрахователен институт. Това реши Народното събрание, приемайки дефинитивно измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.

В мощ са две формули. Старата дава право на кандидат-пенсионерите да избират дали пенсията им да бъде изчислявана по новата формула, включваща единствено стажа след 2000 година или по остарелия ред, който включва и трите най-хубави години преди 1997 година и тези в интервала 1997 -1999 година.

Хората, които към този момент са подали документи за пенсия или са с отпуснати пенсии по новия ред пък, имат шест месеца да изискат преизчисляване по остарялата формула, в случай че считат, че са ощетени. Поправките бяха признати с консенсус, като за тях гласоподаваха 102-ма депутати.

“Предложението, което вършим с сътрудниците и законопроектът, който е препоръчан на вашето внимание, на процедура тушира напрежението, което беше основано след Нова година по отношение на новия метод на пресмятане на самостоятелния коефициент, при който метод влизаха само и единствено годините след 1 януари 2001 година до датата на пенсиониране. Така че, на процедура никой няма да бъде ощетен “, сподели ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов (ДПС).

Той добави, че всички български жители, на които им следва да бъдат пенсионирани през тази и през идващите години, би трябвало да бъдат спокойни, че няма да им се понижи размерът на пенсията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР