До момента 2016-та година се очертава като най-лошата за света

...
До момента 2016-та година се очертава като най-лошата за света
Коментари Харесай

Факти за Мохамед Али, които може би не знаете

До момента 2016-та година се обрисува като най-лошата за света на шоубизнеса. От началото ѝ се разделихме с Дейвид Боуи, Алан Рикман, Принс, а напълно неотдавна ни напусна още една именита персона – Мохамед Али.

Велик боксьор, социална персона, деятел за правата на индивида, роденият като Касиус Клей си отиде предходната седмица, след дълготрайно боледуване от Паркинсон. В очите на съвсем всички Али е най-великият боксьор на всички времена.

Ето и няколко обстоятелството от забележителния му живот, които може и да не знаете.

Рожденото си име – Касиус Клей, Али получава в чест на бял фермер от XIX век, който освободил, образовал и дал прехранване на 40 плебеи, които наследил от татко си.

Мохамед Али е един от най-известните афроамериканци в историята. Той обаче има и ирландски корени. Неговият прародител е бил ирландец на име Абе Грейди, който емигрирал в Съединени американски щати и се открил в Кентъки през 1860. Тогава дядото се оженил за освободена робиня. Останалото е история.

Али се захваща с бокса инцидентно. Когато е 12-годишен малчуган, по-големи деца го набиват и му открадват колелото. Той оповестява за случая в полицията. Полицаят, който прима жалбата, е и треньор по бокс в локалното читалище. Служителят кани момчето да се запише. Шест седмици по-късно Али печели първата си аматьорска среща.

След като Али побеждава Сони Листън през 1964 година и взима купата в свръхтежка категория, новият първенец обществено удостоверява известията, че е приел исляма. Вдъхновен от Малкълм X, Али в началото сменя името си на Касиус X.

Мохамед Али отхвърля да се причисли към американската войска и да взе участие във Виетнамската война. Отказът му е съпроводен с думите, с които той сащисва западната преса: Нито един виетнамец не ме е наричал чернокож.

Заради отхвърли му да вземе присъединяване във войната, на Мохамед Али му е неразрешено да пристъпва в продължение на три години до кръга, а всичките му трофеи са отнети. Боксьорът бил застрашен да влезе за пет години в пандиза.

Докато траела 43-месечната възбрана да взе участие в боксови мачове, Мохамед Али изцяло загърбва спорта и отива на...Бродуей. Спортистът получава основна роля в постановката Бъки Уайт. За страдание, представлението е свалено единствено след четири седмици. Въпреки това рецензията и публиката харесват Али.

Мигът, когато на 19 юли 1996 година Мохамед Али с треперещи от Паркинсон ръце подвига Олимпийския байрак в Атланта, е приет за най-емоционалния миг в историята на актуалния спорт.

На 27 ноември 1990 година Мохамед Али се среща със Саддам Хюсеин в Багдад, с цел да договаря за освобождението на пленени американски бойци. След месец хората се завръщат в Америка, съпроводени от приветствания в целия свят боксьор.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР