До миналата седмица Италия беше пример за България - за

...
До миналата седмица Италия беше пример за България - за
Коментари Харесай

Един ден на Марио Драги в центрофугата на италианската политика

До предходната седмица Италия беше образец за България - за това по какъв начин един високо просветен министър-председател и някогашен ръководител на Европейската централна банка като Марио Драги би могъл да сплоти пъстрия политически набор и да ръководи технократски.

Днес Марио Драги подаде оставка, откакто популистката партия, учредена от комика и ефирен водещ Бепе Грило за да популяризира директната народна власт и да дава власт на суверена, смъкна доверие от образуваната предходната зима сложна обединения.

Президентът на Италия обаче не одобри оставката на Драги. Серджо Матарела прикани министър-председателя да се яви пред Народното събрание, където да направи изказване и му даде инструкции да стартира разговор с депутатите, с цел да бъде открит излаз на политическата рецесия. Малко по-рано през днешния ден Драги устоя на избор на съмнение, само че рецесията единствено се усили от това, тъй като придвижване " Пет звезди " бойкотира вота в Народното събрание - явен знак, че не поддържа към този момент премиера.

Драги стана министър председател на Италия през февруари 2021 година, откакто междупартийни битки смъкнаха от власт предходното държавно управление на Джузепе Конте от придвижване " Пет звезди ". То падна откакто един от съдружните сътрудници на държавното управление - партията “Италия вива “, ръководена от някогашния министър председател Матео Ренци, напусна кабинета.

Единствената парламентарно показана партия, която не поддържа държавното управление на Марио Драги при съставянето му, беше крайнодясната партия " Италиански братя ".

Вчера Джузепе Конте сподели пред кореспонденти, че държавното управление би трябвало да направи повече за битка с възходящите обществени проблеми. Всъщност придвижване " 5 звезди " е в спор с премиера по отношение на италианската политика във връзка с Русия.

В рамките на четири години парламентарната група на популистката групировка загуби половината си депуатати в други партии и парламентарни групи. Наскоро външният министър Луиджи Ди Майо се отдели с към 60 депутати.

Лидерът на крайнодясната Лига (), Матео Салвини, също разгласи, че няма да поддържа Драги, в случай че " 5 звезди " изоставен обединението. И по този начин къщата от карти беше на ръба да рухне.

Отказът на Матарела да одобри оставката на Драги в този момент обаче значи, че Драги ще би трябвало да образува нова коалиция, евентуално без присъединяване на придвижване " Пет звезди ".

Липсата на " Пет звезди " не лишава Драги от болшинство в Народното събрание. Мотивът за оставката му беше, че по този начин към този момент няма да е отпред на държавно управление на националното единение.

Днешният избор на доверие в Сената не директен избор " за " или " срещу " Драги, а гласоподаване на декрет " Помощи " за неотложни ограничения в региона на енергийната и обществена политика, вложението, бизнеса, спора в Украйна и други

Движение " Пет звезди " бойкотира гласуването, а сенаторите му напуснаха залата. В последна сметка указът " Помощи " бе утвърден с 172 гласа " за ", 39 " срещу " и нито един въздържал се.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР