До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на Пътна

...
До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на Пътна
Коментари Харесай

МВР: Пускаме патрулките с ПОС терминали за плащане на глоби

До месец ще стартира оборудването на патрулните коли на Пътна полиция с ПОС терминали за заплащане с банкови карти. Така, когато жителите бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят санкцията си още на пътя с банкова карта. Това съобщи пред основен комисар Станимир Станев, заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи. 

За сходна опция се заприказва още през 2018 година След това вътрешното министерство разгласи, че ще ги постави в патрулките през 2020 година с аргумента, че това ще облекчи водачите да не се разкарват по другите звена на Пътна полиция, само че това по този начин не се случи и тогава. ПОС терминали сега има единствено в някои структури на Министерство на вътрешните работи.

По закон санкциите, наложени от органи на Министерството на вътрешните работи за нарушавания на Закона за придвижването по пътищата, може да се заплащат и посредством банкова карта посредством терминални устройства ПОС, конфигурирани в отдел/сектор " Пътна полиция ", в районни ръководства към регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи и на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Към момента на територията на страната в структури на Министерство на вътрешните работи са конфигурирани 290 терминални устройства ПОС.
При потребление на предоставяната услуга платените отговорности се отразяват незабавно в Автоматизираната осведомителна система „ Управление на наложени санкции по наказателни постановления и осъществяване на заплащания по тях през Интернет, SMS и WAP ” (АИС-АНД) на Министерство на вътрешните работи, настояват от ведомството. На съображение на Закона за ограничение на заплащанията в брой за картовите заплащания към бюджетни организации физическите и юридическите лица НЕ ЗАПЛАЩАТ банкови комисионни и такси. Пълния лист на структурите на Министерство на вътрешните работи, където има терминални устройства ПОС, може се види

СТАТИСТИКА

 

Имаме 7,5% по-добра разкриваемост в сравнение с предходната година, съобщи още пред Националното радио Станев.

" Това към този момент е жанр на работа в Министерство на вътрешните работи - това не са изолирани акции, това е всекидневие при нас ", сподели той по отношение на акциите против битовата престъпност в цялата страна. По думите му акциите се организират съгласно графици, разбор на оперативната конюнктура и при пораждане на нужда. Той уточни, че акциите от началото на годината са продължение на тези от предходната година. 

" Имаме общо регистрирани малко над 5000 закононарушения през предходната година. Тази година понижиха с към 1000. Към момента са 4070.  Имаме понижение на записаната стандартна престъпност с 19,1%. От началото на годината сме разкрили повече закононарушения от предходната година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от предходната година  - това са резултатите от началото на януари досега ", регистрира Станимир Станев в изявление за предаването " Преди всички ". 

Той уточни, че  кражбите са с максимален % от осъществените закононарушения . От началото на тази година те са 1070, като се регистрира понижение при тях, само че въпреки всичко не престават да държат висок %, сподели Станев. По думите му на последващо място са грабежите и противозаконното лишаване на МПС.  " Министерство на вътрешните работи си прави работата, работим доста добре с прокуратурата - дейностите ни са съгласувани с тях.  Очаквам българските жители да усетят това позитивно събитие в идващите месеци ", твърди още той.

Има нарастване през предходната година на телефонните измами, разгласи Станимир Станев. Измамниците употребяват актуалните механически средства и са извънредно мобилни, само че това не ни лимитира и нас, разяснява той и посочи положителната взаимна работа в тази посока със прилежащите страни. Имаме нарастване на общия брой и на разкритите закононарушения, уточни зам. главният секретар. По думите му огромна част от телефонните измамници са отвън България, а самите измами се правят на наша територия посредством медиатори. 

Надявам се да бъдат признати измененията в Закона за придвижване по пътищата, тъй като те са извънредно значими, сподели още Станев. Министерство на вътрешните работи има желание да построи лични лаборатории във всички регионални дирекции на полицията. По думите му от началото на годината се следи понижаване на случаите на ръководство на МПС след приложимост на алкохол и нарастване на случаите на ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции. 

От август предходната година успяхме да пречупим отрицателната наклонност за потърпевшите при тежки ПТП-та. Към края на 2022 година се регистрират с 31 по-малко починали на пътя, като наклонността продължава и тази година. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР