До крайния срок за регистрацията на кандидатите за президент в

...
До крайния срок за регистрацията на кандидатите за президент в
Коментари Харесай

Радев чака съперници за президентския вот

До крайния период за регистрацията на претендентите за президент в Централната изборна комисия (ЦИК) остават към две седмици, само че напор от искащи да влязат в борбата най-малко към този момент няма. До този миг желание да вземат участие в кандидатпрезидентската конкуренция са декларирали една някогашна телевизионна журналистка (Цвета Кирилова) с користолюбие към " патриотичната " тема, една фолк певица (Луна) и един партиен водач на крайнолявата националистическа групировка " Възраждане " (Костадин Костадинов). Заявка да се включат направиха и ръководителят на " Русофили за възобновление на Отечеството " Николай Малинов, както и водачът на " Атака " Волен Сидеров.

По-сериозни претенденти, които да се изправят през към този момент изглеждащия като предупреден победител Румен Радев, към момента не са публично известни. Неофициално за кандидат-президент, подсилен от ГЕРБ, се спряга името на ректора на СУ " Св.Климент Охридски " проф. Атанас Герджиков, а като евентуален вицепрезидент - това на някогашния вицепремиер от кабинета " Бориов 3 " Екатерина Захариева. Ако това е по този начин, то явно някогашните ръководещи ще опитат да копират сполучливия модел, по който бе повдигнат Радев - непартиен претендент за президент с партиен претендент за вицепрезидент.
Маргинали и малко екзотика
Първите две кандидатури са в областта на политическата екзотика, каквито има на всички избори. " Атака " се разпадна и към този момент съществува единствено на регистрация, а задачата на Костадинов, наподобява, е да консолидира гласовете за партията си във вота за парламент. На последните избори тя получи 3%, а за идните социолозите към момента й дават късмет да прескочи бариерата.

Влизането на Малинов в президентската конкуренция пък ще му разреши да се възползва от имунитета по време на предизборната акция поради делото за шпионаж в Специализирания углавен съд, което би трябвало да тръгне против него в края на октомври.
Радев е самичък на терена към този момент
От сериозните кандидати на терена е само актуалният държавен глава Румен Радев. Той разгласи кандидатурата си за втори мандат още през февруари, а в понеделник беше основан и инициативният комитет от 188 души от разнообразни сфери на публичния и политическия живот, които публично ще внесат кандидатурата му за идните президентски избори.

Засега ГЕРБ, която води в социологическите изследвания, настойчиво мълчи кого ще издигне против него. Въпреки заканите, че за пръв път ще издигне собствен претендент за поста, с цел да " не позволен Радев да е президент още един мандат ", от Движение за права и свободи също не афишират номинация. Окончателно решение няма и още една от главните сили в Народното събрание - " Демократична България ".

Така в навечерието на предизборната акция, която публично би трябвало да стартира в средата на октомври, Радев към момента не знае кои ще са директните му съперници във вота. И даже на два пъти насочи предизвикателство към Бойко Борисов да се кандидатира - в отговор на непрекъснатите нападки към него от водача на ГЕРБ при всяка своя медийна изява.
Защо към момента няма съперници
" Това и различен път се е случвало с президентските избори. Имало е политически сили, които изчакват последния миг, било тъй като нямат безапелационна кандидатура, било тъй като има разнобой и съмнение в дадената партия дали въобще да взе участие във вота. Сега драмата се усилва от това, че имаме избори 2 в 1. И тъй като несъмнено за всяка партия по-важни са парламентарните избори. Още повече че обстановката в този момент е мощно турбулентна. Едни партии имат сложната задача да спрат низходящата си наклонност, други - да потвърдят себе си, трети - да осъществят капацитета си ", изяснява обстановката социологът Живко Георгиев.

Към това изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов прибавя и още една причина. " Трудно се намират претенденти, тъй като в последна сметка надали са доста хората, които ще вземат участие в президентските избори единствено поради присъединяване ", счита Симеонов. Все отново той позволява и вероятността номинирането на претендент в последния миг да е тактически ход изключително от страна на ГЕРБ, от които се чака да излъчат главния съперник на Радев. " Възможно е това да е някаква тактичност, с цел да успят малко съперника, тъй като огромният въпрос е може ли Радев да завоюва още на първия тур. ", счита той.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Енергетика 3 Вечерни вести 1 Енергетика 2 Транспорт 3 Градове 1 Градове 2 Енергетика 3 Транспорт Драмата на ГЕРБ: не могат да не повдигнат претендент
Борисов оправда неналичието на президентска номинация от ГЕРБ с това, че в случай че името на кандидата стане ясно по-рано, той ще бъде " нападнат ". Но надали тъкмо това е същинската причина за отлагането. По-вероятни наподобяват няколко други пояснения.

Първо, зад Румен Радев застана кръг от няколко обединения, които ще имат мощни позиции и в новия парламент - с изключение на подкрепилата го и за първия мандат Българска социалистическа партия поддръжката си за него обявиха и някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, чиято нова групировка " Продължаваме промяната " набира скорост за парламентарните избори. " ИТН " и обединението към Мая Манолова " Изправи се БГ!Ние идваме! " от дълго време оповестиха, че няма да издигат претенденти за президент и ще застанат зад настоящия. Тази необятна партийна про-Радев коалиция дружно с високата социална поддръжка, с която президентът завършва първия си мандат и влиза в конкуренцията за втори, му дава мъчно преодолима преднина пред другите кандидати за поста. И най-малко към този момент прави изхода от изборите предупреден.

Тази неизбежност на вота слага ГЕРБ в комплицирана обстановка. От една страна, някогашната ръководеща партия, направлявала всичко в страната в продължение на 12 години, не може да си разреши да не издигне собствен претендент за президент. В същото време наподобява, че не може да откри кандидатура, която да има действителни шансове против Радев. Ситуацията за партията на Борисов в допълнение се усложнява и от изпадането й в тежка изолираност, което изключва възможният й претендент да получи поддръжка и от други политически сили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР