До края на тази година трябваше да тръгне “Балкански поток

...
До края на тази година трябваше да тръгне “Балкански поток
Коментари Харесай

Връзката със Сърбия удря тесла на Балкански поток

До края на тази година трябваше да тръгне “Балкански поток ” – българският сектор от газопровода „ Турски поток “. „ Лично аз имам избрани подозрения, че ще успеем доникъде на идната година да го пуснем в деяние. Проблемът е втората част – връзката със Сърбия. Тя е въпросът, който България би трябвало да реши колкото се може по-бързо “, съобщи пред БНР някогашният министър Румен Овчаров.

Той напомни аргументите за забавянето при построяването на газопровода. „ Очевидно имаше и външна интервенция “, заключи Овчаров.

По мотив градежа на АЕЦ „ Белене “ и тримата претенденти за стратегически вложител, Овчаров предвижда, че „ може да има изненади “. „ Аз персонално бих се надявал „ Росатом “ да не бъде стратегически вложител, по чисто стопански аргументи. Вече наблюдавахме един подобен план, при който съветска компания беше стратегически вложител - имам поради плана „ Южен поток “, в който „ Газпром “ трябваше да бъде стратегически вложител и да обезпечи финансирането. Единственото обаче, което се случи за седемте години от тръгването на плана до 2014-а година, когато беше преустановен, беше раздуването на неговата цена. Притеснявам се, че и в този момент с вложител „ Росатом “, който в партньорство с българските си „ сътрудници “, които ще построяват централата на територията на България, ние ще влезем в същия развой - на едно безумно раздуване на цената без всевъзможни коригиращи детайли “, изясни Румен Овчаров.

Той посочи, че централата не може да бъде издигната без „ Росатом “, само че изрече мнение, че от икономическа позиция е по-добре за България стратегическият вложител да бъде различен. Руско-китайски консорциум да вземем за пример „ ще ни освободи от този неутолим ламтеж към нарастване на цени и, надлежно, прибиране на облаги “. Според Овчаров е „ много несериозно “ от страна на страната да не желае да се обвърже с изкупуването на силата.

„ Атомната енергетика има един голям минус - тя е с доста дълъг капиталов цикъл и изисква големи финансови запаси за вложения. Който се хваща да построява атомна енергетика влага 15 години едни големи пари, в дадения случай става дума за милиарди, а след това чака още 10-15 години тези пари да се върнат. Като цяло цикълът се затваря за към 30 години. Кой е този естествен вложител, който без поддръжката на страната би си разрешил сходно нещо?... С метода, по който България се отхвърля да взе участие в гарантирането на сходен план, дава тази опция на непознати страни. Но те ще го подсигуряват, не тъй като ще желаят да подсигуряват облагите на България и на българския народ, а за реализацията на личните си геостратегически цели “, уточни Овчаров.

Той разяснява и вноса на полутечен газ тази година. Според него тези доставки могат да бъдат опция на обичайните, само че „ не трябва да залагаме единствено на конюнктурата, която съществува сега “. Ситуацията сега е „ извънредно удобна за втечнения газ, единствено че преди една година не беше по този начин “, добави той. „ Сигурността на доставките на тръбния газ е доста по-висока и по-малко зависи от конюнктурата на пазара “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР