До края на септември 2019 г. средно по две жени

...
До края на септември 2019 г. средно по две жени
Коментари Харесай

Две жени на месец губят живота си от насилие в България

До края на септември 2019 година приблизително по две дами на месец са изгубили живота си вследствие на принуждение, заяви националният омбудсман Диана Ковачева и предлага на регионалните шефове да бъдат открити най-малко 28 спешни центрове за жертви на принуждение. От 1 януари следващата година влиза в действие Законът за обществените услуги, който дава пълномощия на регионалните шефове да разриват такива центрове. В момента те са едвам 13, а за София има единствено един с потенциал осем места, сподели пред публицисти омбусманът, представен от dir.bg.

Ковачева през днешния ден провежда тематична приемна за дами, жертва на принуждение. Приемната е във връзка Международния ден на Организация на обединените нации за битка с насилието над дами и девойки.

Трябва да отпадне условието да има систематичен темперамент на домашното принуждение, с цел да бъде обсъждано като закононарушение, счита още Ковачева. Тя се разгласи и за промяна в психиатричната помощ, с цел да има експерти, които работят с насилниците.

Със случаите на домашно принуждение да се занимават единствено особено подготвени фрагменти - обществени служащи, полиция, специалисти, обособени групи, подготвени да работят с домашно принуждение, желаят жертви на принуждение. Според тях е належащо и основаването на общ указател на насилниците, който да се употребява от всички институции, като в него да попадат всички, за които има повече от една подадена тъжба, без значение от кого. По-високи санкции за насилниците и по-бърза процедура, насочена към сигурността на жертвите, желаят още дами, претърпели принуждение.

Кризисните центрове също би трябвало да бъдат по-специализирани, да има специфични места, в които да се настаняват дами, жертви на принуждение и техните деца.

Статистиката е тревожна - единствено за тази година до края на септември приблизително по две дами на месец са изгубили живота си вследствие на принуждение, сподели омбудсманът Диана Ковачева. Статистиката не е до дъно точна, тъй като Наказателният кодекс инкриминира домашното принуждение единствено, когато е редовно - осъществен е еднакъв акт повече от три пъти, сподели Ковачева. " Една жена може да бъде убита от първия път, да бъде осакатена от втория път, а това не влиза в статистиката ", съобщи омбудсманът.

Насилието може да се случи на всеки, няма значение обществен статус, обучение на жертвата и насилника, няма значение и страната, по тази причина Световният ден на Организация на обединените нации важи за всички страни и им припомня, че би трябвало да бъдат подхванати незабавни ограничения, означи публичният бранител.

Ковачева разяснява, че в по-малките обитаеми места жертвите по-трудно подават сигнали за принуждение, по-малко приказват, опасяват се повече. Според нея е значимо и отношението на близките, тъй като доста постоянно дамите не приказват за насилието, което им се случва вкъщи, тъй като се срамят, не срещат никакво схващане у близки и съседи, има и стандарти, съгласно които насилието е обикновено, изключително в фамилията. В множеството случаи жертви на принуждение са дами, само че има и мъже, които са жертви на домашно принуждение, сподели Ковачева.

По думите на омбудсмана един скандал в фамилията нормално се отличава с това, че никой не се намесва, даже и полицията не се намесва, по тази причина са нужни както публични акции, по този начин и съответни образования на служители на реда, съдии и прокурори да разпознават домашното принуждение, да реагират съответно.

Важно е да се работи както с жертвите, по този начин и с насилниците, сподели Ковачева. Тя счита още, че системата на психиатричната помощ се нуждае от незабавна промяна. Омбудсманът изпраща рекомендация до здравния министър за промяна, тъй като, по думите на Ковачева, доста постоянно насилникът има психологични проблеми. Той може да не е единствено брачен партньор и другар на жертвата.

Системният темперамент на домашното принуждение би трябвало да отпадне като условие, с цел да бъде обсъждано като закононарушение, счита още Ковачева. Тя напомни, че сега има работна група в Министерството на правораздаването, която преглежда Закона за домашното принуждение, като се приказва доста интензивно за нуждата от съгласуваност на напъните на институциите, тъй като от време на време се оказва, че " дамите чукат на затворени порти ", когато са жертва на принуждение.

В момента има едвам 13 спешни центрове в цялата страна, един за София с потенциал от осем места, сподели Ковачева. Ако една жена влезе с двете си деца в спешния център в София, остават единствено пет свободни места, разяснява омбудсманът. Когато човек е жертва на принуждение, той би трябвало незабавно да бъде изваден от средата, в която се намира, тъй като насилието заплашва живота му, съобщи Ковачева.

Адвокат споделя по какъв начин и интелигентната жена може да попадне в клопката на насилника

Като човек, който е учил право и работи в правосъдната система, съм виждала много случаи на принуждение и съм си мислила, че на мен няма по какъв начин да ми се случи, че съм задоволително наблюдателна, до момента в който не разбрах, че съм една от следващите жертви на домашно принуждение, описа 37-годишната Клавдия. Тя уточни, че усеща като задача да изяснява по какъв начин да се разпознае домашното принуждение като проблем. Домашният принудител нормално има личностни проблеми, добави тя. По думите й в множеството случаи насилниците примамват жертвите си с операции, те са много интелигентни - бързо схващат кои са слабите места, фантазиите на дамите, с които се събират. Държат се като по книга по съвършен метод - демонстрират схващане, състрадание, романтика, описа Клавдия.

След като насилниците примамят жертвата и се обвържат задоволително добре с нея, стартират да лимитират обществените й контакти - с близки и родственици, с другари, на работното място. Първата индикация за проблем е това - отделянето от обществената среда на жертвата, добави дамата. След това следва властническо поведение, неуважение на Аз-а, покоряване на дамата, стартира психическо и физическо принуждение. Клавдия е била унизена и душевен, и физически.

" Този вид насилници не осъзнават грешката у себе си, в случай че жертвата си тръгне от тях, те отиват при нея, разубеждават я с трогателни подиуми и се пробват да й вменят, че тя не може без тях. Обикновено това върви с заричане, че повече няма да повторят дейностите си. Насилникът, даже извинявайки се, хвърля цялата виновност върху жертвата - той споделя, че не си е сдържал нервите, тъй като тя е направила еди какво си ", описа още Клавдия. Тя е майка на две деца. Доста пъти си е тръгвала и прибирала от насилника, като всякога той я е заплашвал, че ще вземе общото им дете и страхът от това я е прибирал.

В момента, в който физическото принуждение се е ожесточило - насилникът е счупил ръката и носа на Клавдия, тя е осъзнала, че идващият път може да е финален. Обърнала се е към Асоциация " Анимус " посредством Националната телефонна линия за жертви на принуждение. Специалистите от асоциацията са й помогнали, като са й обяснили, че възприятието на позор и на боязън, от което се е тормозила, е обикновено за жертвите на домашно принуждение. Благодарение на психолозите Клавдия е минала дълъг път на преоткриване на себе си, на увереността, че може да се оправи сама. Роднините и обществото постоянно не могат да оказват помощ, тъй като съществуват стандарти - " той те е блъснал, само че може би ти си го провокирала ", описа Клавдия.

Съдебните каузи против насилника са почнали през 2015-та и са завършили едвам тази година. По време на дългия правосъден развой жертвата се е сблъскала с некомпетентни работещи в системата, които не разпознават домашното принуждение. Не се регистрира и фактът, че насилието върху майката е принуждение и върху децата - те в 90 % от случаите са очевидци и постоянно се санкционират, в случай че защитят майката. Съдът постоянно регистрира единствено финансовите благоприятни условия за грижа на насилника - има ли жилище, работа и т.н при определянето на това дали да ги вижда или не, описа още дамата. Тя няколко пъти е попадала в спешни центрове, като в единия от случаите се е сблъскала с това, че общественият служащ е издал на насилника къде се намира, а в различен от случаите съдията в Градския съд я е предиздвикал да издаде точния адрес на спешния център, с цел да може бащата да взема детето и да реализира контакт с него. Тогава тя е напускала спешните центрове, тъй като по думите й, неуместно е тези места да не са предпазени. Клавдия уточни, че спешните центрове постоянно са с по четири стаи, в които са настанени разнообразни хора с разнообразни контузии.

В 16.30 часа през днешния ден фасадата на институцията на омбудсмана - ул. " Георг Вашингтон " 22, ще бъде осветена в оранжево в поддръжка на акцията " Зонта споделя НЕ ", която се организира всяка година на 25 ноември като част от акцията на Организация на обединените нации Orange the world за елиминиране на насилието над дами и девойки. Омбудсманът Диана Ковачева и чиновници на институцията ще излязат пред постройката и ще смъкват черни лепенки от устите си, като по този метод изразят съпричастност и дадат алегоричен знак, че за насилието не би трябвало да се мълчи.

Към момента, за 2019 година на незабавния телефон 112 са постъпили 31 166 сигнала за домашно принуждение.

През последните две години сигналите са били над 29 хиляди Тези данни бяха показани от зам.-директора на Главна дирекция " Национална полиция " старши комисар Благородна Макева на конференция във връзка стартирането на районна акция в България, Унгария и Румъния против насилието над дами.

Днес, 25 ноември, означаваме интернационалния ден против насилието над дами. В рамките на акцията ще бъдат публикувани постери, видео и радио спот. В тях ще бъдат дадени контакти за съответните незабавни телефони на неправителствени организации, публични сътрудници с държавните институции, за поддръжка на жертвите потърпевши от домашно принуждение.

Кампанията у нас се организира със съдействието на прокуратурата и НИП, а текстът към нея е " Насилието стартира с крясъци, само че не би трябвало да приключва с тишина ".

Зам.-директорът на ГДНП съобщи още, че следва сключване на съглашение по Норвежкия финансов механизъм за образование на полицейски чиновници. В предходния рамков интервал са били подготвени над 2000 служители на реда. Също по този начин ще се създаде автоматизирана осведомителна система, в която да се обобщават всички случаи на домашно принуждение.

Според данните, изнесени на конференцията, броят на ограничаващите заповеди към 30 септември са 2398. Те включват отбрана освен на едно лице, а на близки и родственици. За тази година по информация на Министерство на вътрешните работи има 381 случая на нарушена заповед за отбрана, към 40 % от тях са за домашно принуждение над дами. От 70 убийства общо, при към една трета от тях са потърпевши дами. За редовно следене има регистрирани 35 случая, от тях 26 са за следене на дами.

Старши комисар Благородна Макева изясни, че при подаден сигнал за домашно принуждение, в границите на 24 часа следва издаване на заповед за незабавна отбрана от съда, само въз основа на една декларация от потърпевшия. Втората заповед за отбрана се издава до един месец от подаване на молбата, като тя е с друга дълготрайност.

Зам.-директорът на ГДНП уточни още, че има осъдени полицейски чиновници за това, че не са изпълнили в цялостен размер свои отговорности при случаи на домашно принуждение. От Министерство на вътрешните работи означиха, че полицейските чиновници се сблъскват с отвращение на потърпевшо лице да спомага. В доста от случаите при отзоваване на сигнал за домашно принуждение, потърпевшият прикрива причинителя или изяснява на полицейския патрул, че в действителност тя и сътрудникът й единствено се карат и викат.

От Министерство на вътрешните работи молят освен към потърпевшите, а и към техните близки, познати и съседи да подават сигнали при случаи на домашно принуждение. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР