До края на годината ще бъде разработен проект на нов

...
До края на годината ще бъде разработен проект на нов
Коментари Харесай

Подготвят нов кодекс за устройствено планиране

До края на годината ще бъде създаден план на нов Кодекс за териториално и районно обмисляне, градоустройство, капиталово планиране и строителство. Новият нормативен документ ще сплотява и интегрира тематиките на няколко основни закона, регламентиращи строително-инвестиционния развой.

Това са Законът за районното развиване (ЗРР), Законът за устройство на територията (ЗУТ), Законът за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) и Законът за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Целта е четирите закона да бъдат сменени от обединен кодекс, който

да бъде резистентен във времето и да е в синхрон с положителните европейски и международни практики.

Решението за иницииране на законодателната промяна бе взето на съвещание на Координационния съвет на професионалните организации в строително-инвестиционния отрасъл. То се организира онлайн на 1 септември под ротационното председателство на Камарата на архитектите в България (КАБ). Координационният съвет бе основан през есента на 2020 година за обединяването на браншовите организации по основни тематики и проблеми, касаещи развиването на бранша. В съвета вземат участие Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите-консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП).

Участниците в съвещанието бяха единомислещи, че е нужна законодателна промяна. Тя би трябвало да позволи дългогодишните проблеми, свързани с непрекъснатите промени в Закон за устройство на територията. Проблем е и съществуването на разнопосочни нормативни документи в бранша.

Те постоянно си опонират и не пазят дейно публичния интерес

Синхронизирането на цялата нормативна уредба въз основата на единни правила и терминология ще способства за устойчивото развиване на строително-инвестиционния развой и основаването на качествена градска среда.

Целта е облекчение на административните процедури, възстановяване потенциала на обществената администрация, стимулиране на капиталовата самодейност и на опциите за публично-частно партньорство, ограничение на корупционната среда. Това ще докара и до повишение ролята на професионалните организации в процесите по взимане на значимите решения в бранша.

Проектът на новия Кодекс за устройствено обмисляне и строителство ще бъде създаден и финализиран след поредност от полемики и съвещания с всички браншови организации в бранша. След това документът ще бъде импортиран за разглеждане в Министерството на районното развиване и благоустройството.

До основаването и приемането на новия кодекс Координационният съвет ще продължи да работи за усъвършенстването на Закон за устройство на територията и преразглеждането на последните му промени, които затрудняват капиталовия развой. През юни браншовите организации внесоха в Министерство на регионалното развитие оферти за промени. Целта беше облекчение на капиталовата самодейност и основаване на условия за реализиране на качествена архитектурна среда.

Арх. Чавдар Тенев, ръководител на КАБ-Пловдив Самостоятелно или в кодекс - формата надали ще повлияе на качеството



За урегулиране на дейностите в капиталовия развой към сегашния миг работят огромен брой закони и други нормативни актове. Количеството в действителност е доста и то се натрупа от 2001 година насам, като се стартира с анулацията на главния за строителния отрасъл Закон за териториалното и селищното устройство и замяната му със Закона за устройство на територията, или така наречен Закон за устройство на територията.

Да се работи с тази нормативна уредба, е доста мъчно.

Тя е голяма по размер, постоянно откриваме вътрешни исблъсъци, от ден на ден тези правила губят кардиналния си темперамент и се занимават с регламентиране на елементи от капиталовия развой, а по този начин не може да се обзет всички вероятни проблеми. Освен това през последните две десетилетия се сътвориха огромен брой браншови организации - на нас архитектите, на инженерите, на строителите, на надзорниците, на бизнесмените и още, и още. Работата на всички тези организации зависи от този значителен набор от закони и по тази причина те демонстрират непрекъснат интерес и надлежно начинания за промени в законите за реализиране на своите професионални цели. Резултатът, казано на диалект, е „ доста баби - хилаво дете ".

Формата, под която ще се ползват законите - независимо или обединени в кодекс, надали ще повлияе на тяхното качество. Важно е какво ще написа в тези закони. Така бих коментирал концепцията всички закони от нашия отрасъл да се обединят в един кодекс. Като образец за положително нормотворчество бих дал интервала отпреди да ни удари демокрацията. Тогава нашите правила се създаваха най-вече от един орган - Министерството на районното развиване и благоустройството, с дейното и извънредно способеното съдействие на известния ни сътрудник арх. Антон Каравелов - един извънреден ерудит и експерт с голям опит и забележителна правна и техническа просвета. Резултатът от работата му беше ослепителен - всички правила бяха артикул на единодушие, работещо на кардинална основа. Дърпане в направления на разнообразни ползи нямаше.

Това, несъмнено, към този момент не може да се повтори. Все отново се надявам, че в идната качествено нова политическа среда ще съумяваме да сътворяваме по-добри правила.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР