До голяма степен понижението при импорта също се дължи на

...
До голяма степен понижението при импорта също се дължи на
Коментари Харесай

Слабата търговия с горива и оръжия забавя износа и през март

До огромна степен понижението при импорта също се дължи на горивата

© Ernest Scheydar Още по тематиката
Износът към трети страни продължава да понижава през март
11 май 2018
Резултатите на военните фабрики потеглят надолу

След няколко години на мощен растеж пазарът стартира да се свива през първото тримесечие на 2018 година
7 май 2018
Износът спада през февруари за повторно от близо две години

Причината са по-малко продажби към страните отвън Европейски Съюз и закъснение на темпа на повишаване към комерсиалните сътрудници в съюза
12 апр 2018
Още от същото и за съветската стопанска система

Четвърти мандат на Путин
23 мар 2018
Увеличават се терзанията за бързо растящата турска стопанска система

Президентът Ердоган обаче няма да толерира закъснение поради наближаващите избори
21 мар 2018
Почти една четвърт от българския експорт е на машини и елементи

Експортът на произведения от тази група нараства с съвсем 12% през 2017 година съгласно данните на Национален статистически институт
13 мар 2018 Продажбите на български артикули в страни отвън Европейски Съюз означават годишен спад за трети следващ месец - 10.4% през март, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Добрата вест е, че износът към страните от Европейски Съюз нараства със 7.3% и съумява да компенсира понижението, като по този начин извежда общата смяна на експорта на плюс от 1.6%.

Спадът на продажбите отвън съюза идва най-вече от горивата, които изнасяме за Турция, и е в интервал, в който цената на петрола на интернационалните пазари върви нагоре, а турската стопанска система пораства с бързи темпове.
Същевременно данните на националната статистика демонстрират и друга изненада - вносът на България отбелязва първи минус от близо две години. Понижението през март е 3.4% по отношение на същия интервал на 2017 година, като тук фактор са слабите продажби на съветски артикули в страната.

Откъде идва минусът

Износът отвън Европейски Съюз понижава с общо 17.4% през първото тримесечие на годишна база. За съпоставяне - през 2017 година експортът към трети страни растеше с темпове от над 10%. От началото на годината обаче наклонността се обърна.

Най-големият спад в този момент идва от продажбите на горива, които понижават с над 60% през интервала януари - март. Тук повода е в по-малките количества, които се изнасят, защото цената на петрола на интернационалните пазари е нагоре с сред 16 и 26% на годишна база от януари съгласно платформата IndexMundi. Спадовете са към Египет и Турция - два от най-големите търговски сътрудници на България отвън Европейски Съюз и съществени дестинации на българския износ на горива. Износът към Египет понижава от 305.5 млн. лева през първото тримесечие на 2017 година до едвам 35 млн. лева, а към Турция спадът е с 22% към март.

Същевременно продажбите на оръжия също са надолу. В Стандартната външнотърговска подредба по групи артикули те са в нереалната категория " Разнообразни подготвени артикули ". Тук понижението от началото на 2018 година е с 29% по отношение на година по-рано. Обратът се вижда и във финансовите резултати на държавните оръжейни фабрики в България, които регистрират намаляване на продажбите и облагата.

Първи спад на вноса от две години

За пръв път от две години понижава и различен индикатор - вносът. Макар че импортът от Европейски Съюз нараства с съвсем 10% през март, фрапантният спад от 25.6% от страните отвън съюза извежда общия импорт на минус от 3.4%.

Понижението се дължи на доста по-слаб импорт от най-големия източник на артикули отвън Европейски Съюз - Русия. Продажбите на съветски артикули у нас падат от 1.43 милиарда лева през първите месеци на 2017 година до 1.07 милиарда лева към март тази година. И тук фактор са горивата, които означават годишен спад от 32% през интервала януари - март.

Февруарското закъснение под лупа

Заедно с данните от март националната статистика разгласява и подробна разбивка на външната търговия към Европейски Съюз през февруари, когато общият износ означи спад от 5.3% за пръв път от май 2016 година Причината беше намаляване на продажбите в трети страни от близо 25%, само че също по този начин и доста по-слаб ритъм на напредък на експорта към страните от съюза (6.4% при 26.9% през януари).

Според данните спадът на растежа на продажбите на български артикули към Европейски Съюз идва от слаба търговия с Италия и Румъния - най-големите търговски сътрудници на България в съюза след Германия. Докато през януари италианският напредък способства с 5 пр.п. към нарастването, през февруари приносът е негативен (с 0.5 пр.п.). Аналогична е обстановката и в Румъния, а в допълнение темпът на напредък се забавя и в Белгия, Германия и Гърция.

По отношение на стоките през февруари спад на продажбите се следи при търговията на химически артикули (10.9% надолу). Забавяне има в темпа на напредък на стоките в групата " Артикули, класифицирани основно съгласно типа на материала ". Тази група през последната година растеше с високи темпове, най-вече тъй като в нея влизат медта и продуктите от мед. Вероятно това е и повода за по-слабия напредък - по-малки количества изнесени артикули от цветния метал, защото и тук цената е нагоре по отношение на година по-рано. Световната банка намали прогнозата си за България

Световната банка намали леко прогнозата си за растежа на българската стопанска система за тази и идната година, излиза наяве от последния Macro poverty outlook на институцията. Така, в случай че до неотдавна упованията на икономистите бяха през 2018 година Брутният вътрешен продукт на страната да се усили с 3.9% и с 4% през 2019 година, в този момент проверката е надлежно на 3.8% през тази и 3.6% през идващите две години. Основен мотор на растежа ще продължи да е вътрешното ползване. От Световната банка обръщат внимание, че неналичието на усъвършенстване в успеваемостта на метода, по който се харчат парите в бранш опазване на здравето, публичен ред и за инфраструктура, може да ограничи капацитета на този вид разноски за увеличение на растежа на стопанската система. Освен това може да подкопае и фискалната консолидация. Правителството залага бюджетът да е на касов недостиг до 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР