До 40% е поскъпнало месото на европейския пазарМолят се заразата

...
До 40% е поскъпнало месото на европейския пазарМолят се заразата
Коментари Харесай

Чумата рикошира в цените на свинско и луканки

До 40% е поскъпнало месото на европейския пазар Молят се болестта да не мине Балкана
Свинската чума, която удари грубо и България,  рикошира в цените на свинското месо и саламите. До 40% към този момент е поскъпнала суровината на огромните европейски пазари във Франция и Германия, от където купуват доста родни колбасари, заяви за " Стандарт " Атанас Урджанов, ръководител на Асоциацията на месопреработвателите. Според него това няма метод да не се усети и по джоба на крайния консуматор. " Ако в този момент луканката е 30 лв., тя ще скочи до 35 ", разяснява той. 

Цените започнаха да се подвигат още от началото на годината поради засиления експорт към Китай и Виетнам, които са доста съществено поразени от Африканската чума по свинете /АЧС/. Навлизането на болестта у нас е злополука за цялата промишленост, разяснява Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите, пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Общият брой на животните у нас е към 550-600 000. С окриването на вируса в две ферми в Русенско - в село Николово /17 000 броя/ и в Бръшлен /40 000/, ще бъдат евтаназирани общо 57 000 прасета.  В петък стана ясно, че е изгоряла и трета плантация - в с. Голямо Враново с 30 000 животни.

„ Унищожаването на животни към този миг в огнищата на болест е мярка, само че ние приказваме за планово изколване на животните от персоналните дворове, което няма да е заличаване. Собствениците би трябвало да си заколят животните. По този метод ще се понижат вредите в народен мащаб, “ сподели Бъчварова.

Тя е безапелационна, че най-важното е всички да бъдат уверени, че предписаните ограничения би трябвало да бъдат изпълнявани. Тези ограничения включват " изчистване " на 20-километрови зони към огромните свинекомплекси от домашни свине и от диви прасета. Правилата важат за всички по веригата - от домашни стопани, притежатели на огромни ферми, ловци и други Ако не се вземат тези ограничения, цяла България ще стане като област Русе, уверени са от Асоциацията на свиневъдите.

" Унищожаването на свинекомплексите и свиневъдството ще се отрази веднъж на бюджета и данъкоплатците и повторно на пазара посредством по-високи цени на вносното свинско месо. Възстановяването на едно стопанство лишава най-малко година и половина до две години “, уточни Галя Бъчварова.

По места кметове и регионални шефове се разпореждат да бъдат изколени прасетата в персоналните дворове на стопаните. 

В Русенско още на 10 юли регионалният шеф Галин Григоров издаде заповед всички домашно отглеждани прасета на територията на региона да бъдат изклани в 10 дневен период. 

" Сега е моментът да ви кажа: " Колете! ", направете си Коледата по-рано, с цел да можете да си приберете месото ", прикани в сряда стопаните в Ловешко шефът на Областната дирекция по сигурност на храните в Ловеч доктор Росен Федерчев. Това стана на съвещание на Областната епизоотична комисия, на което участваха и кметове на обитаеми места. 
" Болестта чука на вратата, област Плевен, където е оповестено бедствено състояние, е на 35 км ", добави доктор Федерчев. Части от Ловешка област попадат в 40-километровата санитарна зона, защото в Плевенско и Врачанско имаше случаи на открити умрели диви свине. На тази граница са обитаеми места от общините Луковит, Ловеч и Летница.
Освен в Плевен и Русе, бедствено състояние в сряда бе оповестено и в Разград.
От Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ са изготвили карта с рисковите зони, в която попада съвсем цяла Северна България и Бургаско. Там са засечени случаи на АЧС измежду диви прасета или домашни свине.  

Бизнесът тръпне болестта да не мине Балкана и да порази Старозагорска област, която е водеща в свиневъдството. Там се отглеждат над 190 000 свине и заболяването може да бъде пагубна за цялостен един бранш. Свиневъдната промишленост коства 5 милиарда лв. на страната, сподели един от притежателите на водещи свиневъдни ферми у нас Венцислав Славов.
Според шефа на БАБХ доктор Дамян Илиев, главен преносител на чумата са домашните и дивите свине, а методът да бъде лимитирано нейното разпространяване е хората, които отглеждат свине в вид „ заден двор ”, да си ги заколят. Друг излаз сега няма и напълно скоро ще се премине към умъртвяване на нерегистрираните свине, сподели още доктор Илиев.
Европейска комисия ни вкара в най-опасната зона
Европейската комисия вкара няколко области на България в по-опасната трета зона от четири вероятни поради разпространяването на АЧС. При това беше прескочена една зона - втора, при която степента на риск е по-малка. Това се вижда от решение на Европейска комисия от 19 юли 2019 година, подписано от Витянис Андрюкайтис, еврокомисар за опазването на здравето и сигурността на храните.
В зоните (части) I—IV* се изброяват избрани области в засегнатите страни членки, разграничени според от степента на риска въз основа на епидемиологичната конюнктура и измененията в нея по отношение на АЧС и се дефинират техните граници.
Всъщност зона трета е с най-високо равнище на " краткотраен " риск. В зона IV е единствено една област в Европейски Съюз - остров Сардиния, Италия, където заболяването има " дългогодишен ендемичен темперамент ".
Сред по-важните ограничения, планувани с решение на Европейска комисия през 2014 година за страните в зона III, са възбрана за изпращане на живи прасета в останалите области и страни членки на Европейски Съюз, както и търговията с прясно свинско месо и артикули. Мерките включат и прецизно съблюдаване на хигиената.  
Искаме помощ от Еврокомисията
България ще изиска публично от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на животни. С парите ще бъдат обезщетени стопаните, които ще претърпят огромни загуби. На първо време притежателите на свинекомплекси ще бъдат обезщетени от държавния бюджет. 
Чехия се справи със болестта
Чехия е съумяла да се оправи с Африкансата чума по свинете, оповестиха от БАБХ. Светлана Боянова от Института за агростратегии и нововъведения разяснява пред БНР, че се е срещнала с ограниченията, които са прилагани там за АЧС и е открила, че у нас се прилагат  същите ограничения. В Германия пък имало създадено приложение за биосигурност в помощ на стопанина – онлайн ръководство оценка на биосигурността в стопанството. 
" Ако до няколко месеца обстановката у нас бъде овладяна, ще бъде същинско знамение ", споделят хората от хранително-вкусовата промишленост. 

Мнозина обаче се съмняват, че болестта няма да може да бъде спряна. И е допустимо до Коледа у нас да не е останало и едно прасе.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР