До 25 юни автошколите трябваше да представят в транспортното министерство

...
До 25 юни автошколите трябваше да представят в транспортното министерство
Коментари Харесай

Биг Брадър в учебната кола не е гаранция за добри шофьори

До 25 юни автошколите трябваше да показват в транспортното министерство своите оферти за промени в нормативната  уредба, засягаща образованието на кандидат-шофьорите. За това се договориха преди няколко дни транспортният министър Георги Тодоров и управлението на Националния съвет на Съюза на центровете по автомото подготовка. Крайната обща цел е понижаване на злополуките и жертвите по пътищата.

 

Истината се ражда в разногласието, а с цел да има спор е необходим разговор. Тази остаряла истина припомниха транспортният министър Георги Тодоров и членовете на Националния съвет на Съюза на центровете по автомото подготовка на среща, състояла се на 21 юни. Проведена по покана на служебния министър, тя си беше съвсем историческо събитие след

прекъснатия преди към година разговор

сред автошколите и ведомството.

По време на срещата са разисквани голям брой противоречиви въпроси по препоръчаните промени в Наредба № 37 за изискванията и реда за образование на претендентите за водачи . Обсъдено е и изменение на текстове от към този момент влезлите в действие от 14 май 2021 година промени в Наредба № 38 за провеждането на изпитите на кандидат-шофьорите и на Методиката за осъществяване на изпитите. В знак на благосклонност и предпочитание за продължение на по-нататъшния разговор, след срещата инструкторите анулираха протестната подготвеност, оповестена тъкмо поради това - влизането в действие на измененията в Наредба № 37 да бъде стопирано. 

На аудиенцията при министър Тодоров всички са се обединили към концепцията да бъде открито най-хубавото решение за повишение на качеството на образование на бъдещите водачи като гаранция за безвредно придвижване по пътищата. Повече от похвално, само че казусът е, че представителите на другите автошколи оферират разнообразни способи за реализиране на тази благородна цел.

Най-напред би трябвало да отбележим, че служебният

министър Георги Тодоров наследи казуса

от ексминистър Росен Желязков. Именно по негово време бяха препоръчани така буйно оспорваните промени в Наредба № 37, в Наредба № 38 и в методиката към нея. Те са готови от управлението на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ) и са подкрепени както от някогашния зам.-министър на превоза Ангел Попов, по този начин и от шефовете на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИААА).

Някои от предлаганите промени в Наредба № 37 плануват увеличение на броя на часовете за практическо образование на автомобила, както и внедряване на електронна система за непрекъснат надзор на това образование.

" Поръчан и

създаден е специфичен програмен продукт ,

за който са платени значително пари, посредством който още при влизането си в образователния автомобил инструкторът и кандидат-водачът би трябвало да се легитимират посредством своите мобилни телефони. За задачата и двамата би трябвало да имат най-малко смартфони  - софтуерът е недосегаем за елементарните телефони. Ако претендентът има елементарен телефон – просто няма да може да кара курс за водач. Ако обаче има и курсът стартира, в часовете по кормуване аз и обучаемите можем да бъдем следени в действително време ", изясни учител в автошкола.

Според него и доста негови сътрудници, чак от такова прецизно " воайорство " няма никакъв смисъл, тъй като е значимо не по какъв начин те образоват курсистите, а на какво са ги научили. А ръководителят на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов е безапелационен -

сходно следене нарушава човешките права.

А качеството на образованието се потвърждава по време на практическите изпити, за което си има обособена Наредба № 38 и методика за нейното използване.

Всъщност, откакто " Автомобилната администрация " няма потенциал да следи в действително време какво се случва във всички образователни коли, дали просто не става дума за едни пари? Които или страната би трябвало да похарчи в интерес на служителите от организацията, или притежателите на автошколи да похарчат в името на следващата бюрократична волност? Ами... простичко е: първо - да дадем едни пари на една компания за основаването на софтуера, и второ – да хвърлим още малко прахуляк в очите на обществото, чевсичко при образованието ще бъде транспарантно иобективно.

Пълна машинация!

Практическият резултат от въвеждането на тези промени в Наредба № 37 ще е оскъпяването на курсовете за кандидат-водачи с над 300 лева, пресметна притежател на автошкола .

Всъщност, цялата истина лъсва незабавно даже при лекомислен прочит на измененията в упоменатата Наредба № 38 и в Методиката за осъществяване на изпитите, влезнали в действие на 14 май 2021 година.

Най-скандалната от тях е записана в т. 2.3.2.9 на методиката: „ Изпитът се приключва при повторна интервенция на комисията, когато дейностите на претендента са рискови за другите участници в придвижването и при допускане на ПТП “ (б.а. – пътно-транспортно произшествие). Какво значи това ли? Според остарелият текст комисията прекратяваше изпита още при първото по-сериозно нарушаване на кандидат-водача, до момента в който в този момент ще чака той да направи второ такова!

Защо, в случай че кандидат-шофьорът не успее да убие човек от първи опит ,

да му се дава втора опция да стори това, както се споделяше в един остарял анекдот на Шкумбата?

Другите две безумия обаче са си напряко... предложения за корупция. След като бъде разкъсан за тежкото нарушаване по време на практическия изпит, кандидат-водачът има право да изиска втори изпит пред тричленна комисия. Ако и тя го скъса, след последните промени на Наредба № 38 въпросният курсист към този момент има право да се жалва непосредствено пред изпълнителния шеф на ИА „ Автомобилна администрация “. Тоест - без значение от отрицателните оценки на двата на практика изпита,

шефът на организацията може еднолично да реши казуса

даже на човек, който не знае къде е ляво и къде е дясно?

На всичкото от горната страна, изпитите към този момент би трябвало да се организират по едни и същи направления. Какво значи това? Че курсистът ще бъде обучаван единствено и само на тези направления и, дето се споделя – ще ги научи по този начин, че да кара по тях със завързани очи? Това дали е изпит? И по този начин ли се удостоверява дарба да караш автомобил по улица, автомагистрала или междуселски път, без значение дали е лято или зима, дали е изсъхнало, кално или замръзнало?

С тези и други претекстове, част от управленията на автошколите се изправят както против предлаганите промени в Наредба № 37, по този начин и против някои от влезлите към този момент промени в Наредба № 38 и Методиката към нея. Затова едно от предложенията, които те ще изпратят до 25 юни, е

ремонтът на Наредба №37 да бъде спрян,

а влезлите в действие промени на Наредба № 38 да бъдат подложени на проверка и оценка.

И още:

- да бъде повишен административният потенциал на ИААА по този начин, че да няма дефицит на комисии и за явяване на изпити да се чака месеци наред;

- да бъдат актуализират листовките с изпитни въпроси, тъй като доста от отговорите в тях не са съобразени с от дълго време влезнали в действие промени на европейското и българското законодателство;

- да бъде образува междуведомствена комисия, която да започва изваждането на автошколите отдолу под шарката на транспортното ведомство и прехвърлянето им към Министерството на образованието и науката.

Със сигурност може да се каже, че решаването на всичките тези въпроси ще остане за бъдещия постоянен кабинет, когато и да се образува той.

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР