Дни преди последните избори, в края на септември, служебният министър

...
Дни преди последните избори, в края на септември, служебният министър
Коментари Харесай

Комсомолец, взимал всеки месец „10 000 евро на ръка” от КТБ, влиза в ББР

Дни преди последните избори, в края на септември, служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев влезе в открит спор с управлението на подопечната му Българска банка за развиване (ББР).

Той в обществени изяви писа „ Слаб 2 “ на управлението на кредитната институция и разгласи, че понижава заплатите на надзорния съвет от 10 на 2 хиляди лева А от там му дадоха отговор, че не е показал интерес към напъните им да възстановят средства по някои от наследените проблематични огромни заеми, и загатнаха, че точно това може да е причина за офанзивата му към тях.

После всичко някак заглъхна в хладно помирение с неговата закана, че предстоят нови назначения. „ Капитал “ попита министерството кои са те, само че съответен отговор на въпроса по този начин и не беше даден.

От свои източници медията научи, че подадените за утвърждение от Българска народна банка имена са адв. Росен Карадимов и Деляна Иванова, с което надзорният съвет ще се усили от трима на петима членове. И двамата потвърдиха, че са поканени от служебния министър.

Промяната на управлението на държавната банка от кабинета „ Радев “ няма да спре до надзора. По информация на „ Капитал “ се готвят имена и за управителния съвет. Което значи, че се чака и най-малко един от актуалните надзорници да ги поддържа.

От комсомолец до банкер

Заявката на министър Пулев е да се „ усъвършенства експертизата “, като обаче и двете назначения идват и с политическа багра.

Определено по-проблемна откъм банков опит е номинацията на Росен Карадимов, който е дълготраен юрист, бил е и народен представител от Българска социалистическа партия, като името му постоянно се спряга като значим фактор в партията, само че няма в биографията си управителни позиции в банки.

Самият той посочи, че номинацията му е точно в качеството му на доцент и учител по право в Софийския университет, като от 1994 година не е в управлението на Българска социалистическа партия.

Карадимов постоянно е обрисуван като последния първи секретар на комсомола (Димитровският комунистически юношески съюз, което е самобитната младежка организация и трамплин към висшето управление на БКП).

Избран е на поста след рухването на желязната завеса през декември 1989 година, като няколко месеца по-късно при трансформирането на организацията в Българската демократична юноша става неин ръководител.

През по-голямата част от 90-те години на предишния век е в редиците на Българска социалистическа партия, като народен представител във Великото национално заседание (1990-1991) и в 37-ото Народно заседание (1994-1997).

След това се придвижва в отделилата се от партията „ Българска Евролевица “ отпред с Александър Томов и Николай Камов. Няколко години по-късно обаче още веднъж се завръща в орбитата на Българска социалистическа партия като консултант към Министерския съвет, когато министър председател е Сергей Станишев. Тогава името му изплува и около лобистката спекулация „ Хохегер “.

Впоследствие след преодоляването на контрола в Българска социалистическа партия от Корнелия Нинова той беше одобряван за част от доближения й кръг и в обществените си изяви и разбори по-скоро я поддържаше.

При честите земетресения и разбърквания на фракциите в партията обаче е мъчно да се отсече кой в кое крило попада.

Името на Карадимов изскача и от материалите по делото КТБ. При разпити на свидетелката Юлия Илиева, която е била касиерка във компаниите към банката, тя се сеща за Росен Карадимов, който идвал „ всеки месец за 10 хиляди евро на ръка “.

Някогашният консултант на премиера Сергей Станишев няколкократно е споменаван от Цветан Василев като проектант на цифровизацията на ефира, където КТБ имаше стабилен интерес.

Негови някогашни съпартийци като Татяна Дончева също са обвързвали Карадимов обществено със глобения от Съединени американски щати политик от Движение за права и свободи.

„ Може да ви звучи тежко през днешния ден, само че двама души управляваха страната в края на нашия мандат – Делян Пеевски и Росен Карадимов. Мисля, че никой не би трябвало да се изненадва “, споделя през 2009 година в изявление за „ Труд “ Весела Лечева, която сега е длъжностен състезателен министър.

„ Това е безусловно погрешно и не съм имал никакви взаимоотношения с Делян Пеевски. Познавам го само доколкото бях съветник в държавното управление, където той беше заместник-министър на бедствията и повредите “, сподели Карадимов.

Друга забавна връзка е с сегашния народен представител от Движение за права и свободи Петър Чобанов, който преди този момент гравитира към Българска социалистическа партия. Те двамата са били дружно в управата на Института за нов стопански прогрес, преди Чобанов да стане финансов министър в кабинета „ Орешарски “.

Любопитно е, че до момента Карадимов има няколко допирни точки с ББР, като е бил и неин процесуален представител около делата към нейните замразени пари в КТБ.

Освен това е създател и на мнение, употребено банката да се оневини за огромния заем към Пловдивския панаир, следен от различен изтъкнат Българска социалистическа партия функционер – Георги Гергов, макар законовата възбрана държавната банка да финансира политически лица.

Неговото мнение оказва помощ на прокуратурата да стигне до извод, че няма съгласуваност сред компаниите на фамилията на Гергов и партията, в чиито управителни органи тогава е той. Становището на Карадимов е противоречиво освен поради близостта му с Българска социалистическа партия, а и тъй като в персонално качество е имал финансови взаимоотношения с Билян Балев, един от изпълнителните шефове на ББР по времето, когато заемите за компаниите на Гергов са отпуснати.

Реклама

Във финансовия доклад на английската компания FININVEST LLP (100% благосъстоятелност na Балев) се вижда, че на Карадимов и на Нина Ненова (жената, с която живее на фамилни начала) компанията е отпуснала безлихвени заеми за надлежно 114 480 и 251 856 английски лири. Карадимов съобщи, че мнението му е напълно кардинално и би застанал зад него и в този момент, а въпросният заем е изплатен и няма никакво отношение към случая.

Пред „ Капитал “ Карадимов удостовери, че е получил покана.

„ Още не съм взел дефинитивно решение дали да приема, само че съм податлив да поема това предизвикателство “, сподели той и изясни, че вижда ролята си по-скоро като на самостоятелен член.

„ Според мен над държавната банка би трябвало да има публичен и медиен надзор, само че никога политическа интервенция. Не бива да има интервенция и на надзора в оперативното ръководство на банката “, добави той.

От финансист до депутат… и назад

Що се отнася до другото предопределение на Пулев, Иванова по-лесно може да мине за експертно попълнение. С името от преди брака си Деляна Пешева е позната в банковите среди, като е заемала разнообразни мениджърски позиции в Пощенска банка, ДСК, „ Биохим “ и „ Креди агрикол България “.

В края на 2013 година тя става изпълнителен шеф на последната, малко преди да бъде оповестено, че КТБ ще я купи. Сделката е финализирана дни преди слагането на КТБ под специфичен контрол и по този начин и двете банки са затворени дружно.

Старото управление не е заменено и по тази причина Пешева е отстранена от Българска народна банка, която назначава квестори. В идващите години тя е шеф в производителя и търговец на слънчогледово масло „ Олива “.

По-известна обществено Деляна Пешева (от 2021 година Иванова) стана около обвързаността й с „ ИТН “. Тя влезе като народен представител от Габрово в две от малко просъществувалите (45-о и 46-о) Народни събрания.

По време на кабинета на Кирил Петков беше заместител на районния министър Гроздан Караджов, излъчен от квотата на Има Такъв Народ. Тя беше лидер на листа и на последните избори преди месец, когато партията на Слави Трифонов остана отвън Народното събрание.

Иванова удостовери пред „ Капитал “, че е била поканена за поста в ББР от Александър Пулев, който познава от годините му в Европейска банка за възстановяване и развитие („ Олива “ употребява финансиране от банката).

„ След като бях зам. районен министър, влязох в акция и сега не работя. Предстои решение на управителния съвет на Българска народна банка, само че не мисля, че ще има проблем, откакто през 2013 година съм била утвърдена за изпълнителен шеф на банка “, изясни тя, като на този стадий не пожела да разяснява визията си за ББР.

Подсилване или замяна на „ Промяната “

Официалната версия на министерството е, че с новите лица в надзорния съвет ще се усъвършенства потенциалът в ББР с подготвеност и визия, с цел да работи по-добре.

Критиките на Пулев бяха най-много, че банката не извършва в задоволителна степен задачата си да подкрепя дребните и междинните предприятия – размерите са незадоволителни, а при предел 5 млн. лева е давала приблизително по 350 хиляди лева заеми.

Ведомството акцентира още, че за цялата 2022 година ББР е заложила за осъществяване заеми за 342 млн. лева, а към края на август е подкрепила бизнеса с към 60 млн. лева

„ Ако искахме да действаме политически, можехме да предприемем тези дейности още при започване на това краткотрайно ръководство, само че не това целим, а да се срещнем с качествата на хората и със систематичните проблеми. Министър Пулев идва от Европейска банка за възстановяване и развитие и добре познава капацитета и инструментите на този тип банки “, се споделя в отговорите от министерството му на въпросите на „ Капитал “.

Тези цифри и констатации се оспорват от актуалното управление на ББР, като съгласно тях утвърденият целеви размер нови заеми за годината е 130 млн. лева, като от началото на 2022 година са финансирани 90 МСП, до момента в който преди този момент за четири и половина години броя е била едвам 64.

Предвид тлеещия спор елементарно може да се допусна, че с разширението на надзорния съвет се цели не просто допълнение, а замяна на управлението и нови назначения и в управителния съвет.

По правилник промени там може да се вършат единствено от надзорния съвет. В момента негов ръководител е Валентин Михов, а зам.-председател е Васил Щонов – и двамата назначени през лятото на 2021 година от тогавашния длъжностен министър Кирил Петков с мандат да преразгледат наследения портфейл от огромни подозрително раздадени огромни заеми, в това число и към близки до политици (и най-много до ДПС) компании.

Третият член Стамен Янев беше там още от ръководството на ГЕРБ, само че резервира поста. Прави усещане, че отвореното писмо от края на септември, с което ББР отговаряше на обвиняванията на министъра, беше подписано единствено от Михов и Щонов.

Деляна Иванова сподели, че познава двамата надзорници от годините си в ДСК (2004-2006), когато те са били външни консултанти на банката. И тя, и Карадимов не разясниха всъщност работата на шефовете, като той изясни, че по негово мнение не трябва да се прибързва с промени и че е нездравословно за самата ББР тематиката да се политизира.

Извън кадровите промени от министерството декларират, че лимитът за кредитиране на ББР изрично остава 5 млн. лева и няма да се подвига, като ще се залага на разширение на продуктовата гама.

„ Целта ни е по-фокусирана поддръжка за МСП, да вземем за пример в областта на туризма, земеделие и отглеждане на животни, превоз, енергетика и други “, написа в отговорите.

Също по този начин още веднъж беше преповторена и концепцията ББР да сътвори нов капиталов инструмент, посредством който да се насочва част от ресурса й към МСП, набиращи финансиране на фондовата борса.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР