Дни преди петата годишнина от референдума за независимост на Каталуния

...
Дни преди петата годишнина от референдума за независимост на Каталуния
Коментари Харесай

Сепаратистки раздори! Криза в каталунското правителство преди петата годишнина от референдума

Дни преди петата годишнина от референдума за самостоятелност на Каталуния сепаратисткото съдружно държавно управление в Барселона изпадна в рецесия, съобщи Ройтерс.

Левият водач на испанската самостоятелна област Пере Арагонес съобщи в малко изказване нощес, че е изгубил доверие в своя заместител Жорди Пучнеро и го е уволнил.

Двамата са представители на две разнообразни партии и се борят за едни и същи сепаратистки настроени гласоподаватели, които съгласно изследванията са малко под 50 % от каталунците. На друго мнение са и по въпроса по какъв начин да реализират самостоятелност от Испания.

Партията на Арагонес - Републиканската левица на Каталуния (РЛК), е за провеждането на нов референдум, който да бъде контрактуван с централното държавно управление, до момента в който „ Заедно за Каталуния “ на Пучнеро желае да се върви към самостоятелност, даже в случай че Мадрид не даде благословията си за плебисцит.

Днес към момента не беше ясно дали двете партии ще прекратят обединението си.

„ Заедно за Каталуния “ назова уволнението на Пучнеро " историческа неточност ", която " нарушава държавното съглашение " и " подценява мандата на гласоподавателите ".

Референдумът на районното държавно управление на Каталуния за обособяване от Испания се организира на 1 октомври 2017 година, само че без благословията на централното държавно управление в Мадрид. Испанската полиция в някои случаи употребява мощ, с цел да спре гласуването. Привържениците на отцепването от Испания завоюваха, само че Конституционният съд на Испания разгласи референдума за противозаконен. Каталуния, богата област в Североизточна Испания, беше краткотрайно сложена под директното ръководство на Мадрид. Регионалният водач Карлес Пучдемон и някои неговите съратници избягаха в чужбина. Други сепаратисти бяха наказани на дълги периоди затвор, само че през 2021 година бяха помилвани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР