Дневник следи важните политически новини и реакциите след тях. Статията

...
Дневник следи важните политически новини и реакциите след тях. Статията
Коментари Харесай

Политическото напрежение: Пътни строители излизат на протест, блокират 24 места в цялата страна

Дневник " следи значимите политически вести и реакциите след тях. Статията се обновява.

19:20Партиите на Цветан Цветанов и Петър Москов ще се явят дружно на изборите  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Цветелина Ангелова

Партиите на някогашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов и на някогашния здравен министър от Реформаторския блок Петър Москов ще се явят дружно на изборите. " Републиканци за България " и КОД влизат в битката за място в Народното събрание в коалиция под името " Национално Обединение на Десницата ". Това се схваща от прессъобщение от партията на Цветанов, в което се прецизира, че на следващия ден представители на двете партии ще внесат документи за регистрация за вота.18:51Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов съобщи пред Българска национална телевизия, че се надява Българска социалистическа партия да не взе участие в президентските избори с друга двойка от тази на сегашния държавен глава Румен Радев и вицето му Илияна Йотова. Вчера предприемчив комитет издигна кандидатурата им за нов мандат, като измежду участниците в него личаха някои от известните лица на левицата.

" В комитета има членове на Българска социалистическа партия, вземат участие и доста от авторитетните кметове на Българска социалистическа партия. Има и известни имена ", добави Стоилов.

Той посочи, че в министерството е почнала работа по законопроект за отбрана на финансовите ползи на страната, подбудени от актове като този по закона " Магнитски ". " За идващия парламент ще е подготвен за гласоподаване. Решихме, че не би трябвало да се урежда с разпореждане на Министерския съвет, а със законодателен акт ", сподели още Янаки Стоилов.

Правосъдният министър добави, че в неговия дневен ред на работа не е участвал въпросът за връщането на Бюрото за отбрана на очевидците от прокуратурата във ведомството. Той напомни, че това е единственото законодателно решение, гласувано от 46-ото Народно заседание, което той е подкрепил. Стоилов посочи, че отбраната на магистратите ще се трансферира към една избрана конструкция и няма да има разделяне на съдии и прокурори, както било в този момент.17:58За Българска социалистическа партия държавното управление е несъответстващо и по отношение на заседналия транспортен съд  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Районна прокуратура - Добрич

За повторно през днешния ден от Българска социалистическа партия излязоха със известие, в което дефинират дейностите на държавното управление като несъответстващи. Причината е държанието от страна на страната и " Морска администрация ", което е станало причина заседналият край резервата " Яйлата " товарен транспортен съд " Vera Su " да се трансформира в действителна опасност за тежка екологична злополука в български териториални води.

", демонстрира еднопосочно, че морското избавяне в България е занемарено до прекаленост и в действителност не действа. В обстановки като тази - затънал транспортен съд, бедстващ в български териториални води и грозящ екологията, няма място за мнения кой от кого какви средства претендира да получи, а мигновено би трябвало да се задейства страната с целия си властови запас - министерства и профилирани администрации ", считат от Българска социалистическа партия и допълват, че в продължение на седмица сме очевидци на безредни решения и дейности от страна на страната, които основават спомагателни предпоставки екологичната опасност да се трансформира в злополука.17:41Правителството работи закъсняло и несъответстващо за цената на тока, считат в Българска социалистическа партия  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Юлия Лазарова

Предложението на служебното държавно управление е закъсняло и несъответстващо на тежката обстановка, считат от Българска социалистическа партия във връзка " непостижимите цени на ток, газ, вода, храни, които непрекъснато порастват " и плануваната отплата за бизнеса от по 50 лева за мегаватчас в бюджета за 2022 година Съобщението е след среща на Корнелия Нинова с над 80 общински ръководители на Българска социалистическа партия от цялата страна. Те са установили, че дребното нарастване на приходи и пенсии с актуализацията на бюджета към този момент се стопява от инфлацията.

Ако държавното управление не предприеме в този момент " същински ограничения ", в идващия парламент от Българска социалистическа партия, при сформиране на държавно управление, ще търсят разговор и единодушие за съответни решения, заимствани от Испания и Гърция.16:39Избирателната комисия ще организира изборите и без да купува спомагателни машини  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Георги Кожухаров

" Централната изборна комисия (ЦИК) ще направи всичко допустимо да обезпечи спомагателни устройства, с цел да протекат по-спокойно изборите, само че даже и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите според разпоредбите в Изборния кодекс и със сегашните устройства ", съобщи представителят на комисията Цветозар Томов, представен от БНР.

ЦИК към този момент приключи процедурата за възлагане на социална поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласоподаване за изборите на 14 ноември. Причина е надвишаване на оптималната стойност от 9.5 млн. лв. на поръчката от участниците в нея.

" Оттук нататък Комисията ще реши по какъв начин да продължи, сега се разисква въпроса ", сподели Томов, като добави, че по-добрият вид е да се купят спомагателни устройства.

В четвъртък комисията възобновява постоянните си брифинги и ще заяви дали е взела решение за идни дейности.16:07Трифонов не поема отговорност за случилото се с Петър Илиев  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Стоп кадър/

" Дали Петър Илиев е плагиатствал или не - ние не можем да знаем, тъй като нито сме експерти, нито сме виновни за нещо сходно, а и това е проблем, който, в случай че изобщо се е случил, е бил доста от дълго време, доста преди да съществува " ИТН ", написа във " Facebook " водачът на " ИТН " Слави Трифонов. Вчера бе обявено, че Етичната комисия на Софийския университет " Св. Климент Охридски " е открила единомислещо плагиатство в книгата на основния помощник Петър Илиев " Компетенцията на Народното събрание " и е уведомила за това ректора на университета. Това е съображение за дисциплинарно уволняване.

" Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за автомагистрали, за пари, и за каквото и да било, обвързвано с власт. Ние разбираме, че големият интерес към него в действителност е интерес към нас, към нашите решения и нашите дейности, само че единственото, което можем да кажем по въпроса, е:

Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в " ИТН ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се постанова да бъдеш съвършен ", написа още Трифонов в обява във " Facebook ".

Петър Илиев беше препоръчан за министър на правораздаването в първия проектокабинет, обсъждан като министър председател за втория, само че номиниран в него за вицепремиер и министър на вътрешните работи. В предходна своя публикацияв във " Facebook " Слави Трифонов реагира остро в негова отбрана, като написа, че ще разбере кой желае да " съсипе " Петър Илиев, и разгласи, че това е метод да бъде уязвен той. Трифонов написа също, че ще се погрижи за юриста.


15:13 " Демократична България " разисква разновидности за президентските избори  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Велко Ангелов

" Демократична България " разисква най-различни разновидности за идните президентски избори, съобщи съпредседателят на обединението Христо Иванов пред " Свободна Европа ". Той счита, че казусът не е кадрови, само че обстановката с изборите " 2 в 1 " е невиждано комплицирана и не могат да се чакат ясни решения.

За него няма вид, в който обединяването поддържа Румен Радев за втори мандат. Иванов акцентира, че задачата на " Демократична България " е да се възвърне републиканският парламентарен модел и България да излезе от интервала на еднолична власт, а Радев е изправен пред опция за свръхконцентрация на такава, което съгласно Иванов не е най-хубавият сурогат на аналогичната обстановка с Бойко Борисов. " Мисля, че би трябвало да останем встрани от този развой ", сподели Иванов.

Той дефинира политическия план на Кирил Петков и Асен Василев като съперник за електорални територии. Според него предизборно съглашение за ръководство с " Продължаваме промяната " и " Изправи се.БГ! Ние идваме " към момента е допустимо, като формулата би трябвало да е класическа коалиция, която да не разчита на плаващи болшинства. Среща с Кирил Петков и Асен Василев за тази седмица не е планувана.

За Иванов " ИТН " е сложен, само че въпреки всичко сътрудник. ГЕРБ и Движение за права и свободи пък би трябвало да останат отвън властта непременно.13:54Партията на Дончева остава в " Изправи се.БГ!Ние идваме "  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Юлия Лазарова

Партията на Татяна Дончева " Движение 21 " остава един от мандатоносителите на обединението " Изправи се.БГ! Ние идваме! " дружно с досегашните - Единна национална партия и " Движение България на жителите ". Към обединението се причисляват Земеделски национален съюз, чийто ръководител Румен Йончев и до момента бе народен представител от обединяването, и " Движението на непартийните претенденти " на Минчо Христов, който в 46-ия парламент бе народен представител от " Българска социалистическа партия за България ". Днес групировката внесе 5000 подписа за присъединяване в парламентарните избори.

Според Мая Манолова евентуални сътрудници са " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", с които са подготвени да подпишат съглашение за ръководство след изборите, само че вратата е отворена и за " ИТН ". " България има потребност от подобен президент ", разгласи тя поддръжка за Румен Радев.

Мая Манолова сподели, че няма дефинитивно решение за листите, само че водачите в София ще се запазят - тя в 23-и МИР, Арман Бабикян в 24-и и Николай Хаджигенов - в 25-и.

Повече четете. 13:33Партия " Възраждане " се записва за вота за президент и парламент  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Юлия Лазарова

Партия " Възраждане " се записва в Централната изборна комисия за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. Кандидатът за президент на партията Костадин Костадинов ще води и две листи – в 25 МИР София и 3 МИР Варна.

От " Възраждане " показаха увереността си, че ще прескочат 4-процентната преграда и ще участват в идващото Народно заседание. " Шансовете са ни големи съгласно всички досегашни социологически изследвания и с помощта на жителите, несъмнено, които виждат, че ние сме доста по-различни от всички останали партии, които единствено дават обещание, а нищо не вършат в Народното събрание ", обявиха от партията, представени от БГНЕС.13:22Филип Станев: Ако е направил нещо неправилно, Илиев да си понесе отговорността  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Юлия Лазарова

Ако Петър Илиев е направил нещо неправилно, той си носи отговорността за това. Така Филип Станев от " ИТН " разяснява пред БНР вчерашното умозаключение на Етичната комисия на Софийския университет " Свети Климент Охридски ", че в своя книга Илиев е плагиатствал от дисертация на собствен сътрудник. Въпросите към " ИТН " са поради това, че Илиев беше номиниран за вицепремиер и силов министър от партията, която сподели непреклонност по въпроса. Реакцията е била такава, тъй като " ние постоянно стоим зад своите хора ", изясни Станев. По думите му като нечлен на партията Илиев " при общуването с нас не е бил политическо лице и човек който ще носи отговорност за този политически план ", а е одобряван като специалист и доста добър правист.

В момента " ИТН " няма общи юридически планове с него, добави той. " Ако е бил глобен, той носи своята отговорност за това, което е направил доста обратно във времето. Ако е направил нещо неправилно, той носи отговорност. Тогава (през 2015 г.) не сме работили с него. Да оставим да се случат разпоредбите и законите в страната. Етичната комисия се е произнесла и си носи отговорността за това решение Ако този проблем продължи да се развива, ще е предмет на съд и каузи, в случай че такива има ", сподели Станев.

До момента само основният секретар на " ИТН " Виктория Василева даваше да се разбере, че, само че Слави Трифонов съобщи тъкмо противоположното - че.

На въпрос ще взе участие ли водачът Слави Трифонов в кандидатдепутатските листи, той отговори м друга посока: " Дълбоко се надявам Татяна Дончева да не взе участие ". След серия уточняващи въпроси само наблягаше, че Трифонов взе участие интензивно в политическия план във всеки един миг. Нарече " нелепа смешка " сравненията на изявите на Трифонов и водача на ГЕРБ Бойко Борисов във " Facebook ".11:26Асен Балтов не се вижда в политиката
 Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Надежда Чипева, Капитал

" На този стадий не виждам пътят ми да продължи в политиката. Всички ме познават като доктор. Политиката е работа за политиците ", съобщи пред Би Ти Ви някогашният шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов. Той добави, че няма водени диалози с него от страна на съответна политическа партия. В неделя (26 септември) някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че в общественото пространство се е завъртяло името на Балтов като евентуална номинация на партията за президент и той незабавно е бил уволнен от " Пирогов ". Пред Би Ти Ви Балтов дефинира уволнението си от болничното заведение като политическо и добави, че не чака нищо хубаво от дейности като на министър Стойчо Кацаров.10:46Изборната комисия приключи поръчката за спомагателни машини за вота  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© Лили Тоушек

Централната изборна комисия (ЦИК) е прекратила поръчката за спомагателни машини за комбинирания избор на 14 ноември, заяви БНР. Двете подадени предложения за доставка на 1600 машини и над 26 хиляди флаш-памети са надвишили оптималната цена, заложена в публичната поръчка за 9.5 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Държавната компания " Информационно обслужване " и частната " Сиела Норма " са предложили осъществяване за близо 10 милиона, като са отказали понижение в цената. Вероятно ЦИК ще разгласи нова социална поръчка.

" С писмо да уведомим министъра на финансите за аргументите, заради които тя е прекъсната, и да желаеме мнение по отношение на параметрите, в които може да се разполага ЦИК при възможна последваща социална поръчка за доставка на машините, тъй че да бъде спазена и бюджетната дисциплинираност, и Законът за публичните поръчки. Вече са планувани избрани финансови запаси за изборите, с които ние сме длъжни да се съобразяваме ", сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.09:35БСП подготвена да беседва с " Продължаваме промяната " Българска социалистическа партия може да направи компромис за диалози с коалиция на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ", откакто види каква е програмата им. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия, която е член на Инициативния комитет за кандидатирането на Румен Радев и Илияна Йотова. По думите ѝ Българска социалистическа партия е потвърдила, че е диалогична партия.

" До 3 октомври ще имаме водачите на листите, не считам, че има какво да се трансформира по нашата стратегия ", сподели още Ирена Анастасова.

Тя акцентира, че няма спор сред президента Румен Радев и Корнелия Нинова. " Това са фалшификации и спекулации, няма такова нещо. Процесът по номинация на претендент в Българска социалистическа партия продължава, номинирани са и Кристиан Вигенин, и Корнелия Нинова, само че болшинството гледа в една посока - в поддръжка на Радев ", съобщи Ирена Анастасова.09:10Виктория Василева от " ИТН " желае да се спре разискването на Петър Илиев  Политическото напрежение: Пътни строители излизат на митинг, блокират 24 места в цялата страна
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Зам.-председателят на парламентарната група на " ИТН " в 46-ото Народно заседание Виктория Василева разгласи, че ще има възобновяване в редиците на партията. " Днес изтича крайният период за номинациите на регионалните организации за народни представители, ще има сигурно възобновяване ", разяснява тя в изявление за Българска национална телевизия.

Тя не пожела да отговори на въпроса дали ще остане в листите преподавателят и юрист Петър Илиев, за който през вчерашния ден етичната комисия към Софийския университет " Св. Климент Охридски " постанови, че в книгата му " Компетенцията на Народното събрание ". " Ще ми се да спрем към този момент да обсъждаме тематиката " Петър Илиев ", тъй като този проблем е от времето преди ние да работим с господин Илиев като правист, ние употребяваме ужасно доста хора, които стоят зад кадър и не са в листи ", съобщи Василева.

Според нея е по-опасно да няма държавно управление, в сравнение с да го има с цената на тежки взаимни отстъпки. " Страната е изправена пред тежки проблеми и би трябвало държавно управление, което да може да ги реши ", сподели тя.

Василева още веднъж повтори, че с ГЕРБ и Движение за права и свободи диалог партията й не би могла да има. " Няма по какъв начин да имаме допирни точки. Очевидно от наша страна има предпочитание за разговор и отвън тези две партии, ние сме открити. Компромисите, които ще бъдат нужни, ще бъдат направени. Продължаваме да настояваме, че е значима политиката ", съобщи тя. " Ако зад нас стояха олигархични ползи, щеше да има държавно управление ", добави Виктория Василева, запитана дали зад " ИТН " стои Движение за права и свободи.

Тя добави, че са подготвени за диалог и с " Продължаваме промяната " на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Намирам прилики и разлики сред Петков и Василев и арт инсталациите на Кристо и Жан-Клод. "
 Виктория Василева,
"Има подобен народ "

Василева изясни, че за разлика от арт инсталацията на Кристо, където се знае каква е опакованата постройка, при новата групировка към този момент се вижда единствено опаковката, а не наличието й. " Нека да забележим техните цели, с цел да забележим по кои можем да водим разговор ", добави тя.

Василева още веднъж акцентира цялостната поддръжка на " ИТН " към Румен Радев.09:10Продължава регистрацията на партиите и обединенията за изборите " 2 в 1 " Днес в Централната изборна комисия продължава регистрацията на партиите и обединенията, както и на претендентите за президент, за изборите " 2 в 1 " през ноември. Очаква се през днешния ден да подадат документите си за явяване на вота Българска социалистическа партия, " Изправи се.БГ! Ние идваме " и " Възраждане ", заяви Би Ти Ви. Утре е последният период за регистрацията.

Вчера 9 партии и 2 обединения подадоха заявките си за присъединяване. От през вчерашния ден с изключение на регистрацията на партии и обединения за парламентарния избор стартира и регистрирането на инициативни комитети, които ще повдигнат самостоятелни претенденти на вота за държавен глава.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР