Дневник следи новините след парламентарните и президентските избори и развитието

...
Дневник следи новините след парламентарните и президентските избори и развитието
Коментари Харесай

След изборите: Спор за ядрената енергетика на преговорите за правителство

" Дневник " следи новините след парламентарните и президентските избори и развиването на политическата обстановка в страната. Статията се обновява.

15:16Първият диалог за държавно управление приключи със поръчки за единодушие Първата част от договарянията за сформиране на държавно управление, на които спечелилият в изборите " Продължаваме промяната " и представители на " ИТН ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия обсъждаха икономическите политики на бъдещото ръководство, минаха със поръчки за единодушие по доста от тематиките. Сред тях - Българската банка за развиване няма да се приватизира, отрасловото министерство ще сплотява стопанска система и вложения.

Кирил Петков, който председателстваше този кръг диалози, персонално се ангажира, когато поеме съответен пост в държавното управление, да насърчи българите да се имунизират, като обвърза това с потребността да се преодолее пандемията, с цел да не се дават непотребни пари за ограничения в помощ на страдащите от нея бизнеси.

 След изборите: Спор за нуклеарната енергетика на договарянията за държавно управление
© Продължаваме промяната

Всичко за диалозите за стопанска система четете.13:44Заради нещастието на автомагистрала " Струма " и пожара в старческия дом във Варненско така наречен вътрешна съпротива на Българска социалистическа партия анулира самодейността за присъствено съвещание на Националния съвет, което целеше да се събере през днешния ден макар опитите на управлението на " Позитано " 20 да не го насрочи. Критиците на Корнелия Нинова желаят по-спешен конгрес и различен, а не водачът в оставка, да води договарянията за държавно управление.

 След изборите: Спор за нуклеарната енергетика на договарянията за държавно управление
© Лили Тоушек

" Днес е време за безмълвие и примирение. Ще ви уведомим навреме за нова дата. Изказваме най-искрени съболезнованията на фамилиите на починалите и пожелаваме бързо възобновяване на ранените ", показват в позиция до медиите 64-а от членовете на пленума.

В същото време водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се появи на първите договаряния сред специалистите на партиите за сформиране на държавно управление, без да взе участие в работните групи по стопанска система и енергетика.07:25Без спецправосъдие и Гешев - мощна поръчка за сполучлив старт на полемиките за коалиция  След изборите: Спор за нуклеарната енергетика на договарянията за държавно управление
© Юлия Лазарова

Днес стартират полемиките за съдружно съглашение сред представители на партията - победител в парламентарните избори, " Продължаваме промяната " и останалите три политически сили, които бяха потърсени и обявиха подготвеност за присъединяване в ръководещо болшинство – Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

" Дневник " ще излъчи и наблюдава онлайн всички диалози.

В 10 часа стартират диалозите по секторите стопанска система и енергетика. Персоналният състав на участниците до този миг, а " Продължаваме промяната " заяви, че на всички срещи ще участва един от водачите – Кирил Петков или Асен Василев.

Акцентът от двете срещи, започващи в 15 часа, е диалогът на тематика правораздаване. Реформите в бранша и битката с корупцията са измежду неведнъж заявяваните цели на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Закриването на профилираните съдилища и прокуратури евентуално ще е първият опит за правосъдна промяна и в новото Народно заседание, откакто се поддържа от всички политически сили от евентуалната коалиция. Същото важи и по тематиката за предварителното преустановяване на мандата на настоящия основен прокурор Иван Гешев. Въпреки поръчките промяната е сложна, защото изисква конституционна смяна (т.е. болшинство от най-малко 180 депутати, каквото четирите обединения нямат) или решение на Висшия правосъден съвет (ВСС), в който Гешев има мощна поддръжка.

За промяна на правосъдния съвет също упорстват всички посочени, само че при разнообразни условия. Според предизборната стратегия на " ИТН " би трябвало да се отстрани квотата на Народното събрание, до момента в който " Демократична България " упорства квотата да остане, само че да се избира с квалифицирано болшинство. " Продължаваме промяната " желае промени в структурата на Висш съдебен съвет, като се вземе поради мнението на Венецианската комисия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР