Днешните заседания на комисията по бюджет, както и насроченото за

...
Днешните заседания на комисията по бюджет, както и насроченото за
Коментари Харесай

Кога ще се гласува актуализацията на бюджета? Зависи от тестовете на депутатите

Днешните съвещания на комисията по бюджет, както и плануваното за на следващия ден изключително съвещание, на което депутатите трябваше да гласоподават актуализацията на републиканския бюджет, няма да се състоят. Отлага се и гласуването на измененията в Закона за енергетиката поради понижаване цените на газа. Освен това се лимитира достъпът на публицисти до постройките на Народното събрание.  Това е решил през днешния ден сутринта Председателският съвет на Народното събрание, осведоми Българска телеграфна агенция.

Причината за анулацията на заседанията е извънредното масово изследване на всички депутати за ковид, откакто късно снощи председателят на парламента Цвета Караянчева разгласи, че Хасан Адемов от Движение за права и свободи е дал позитивна проба за COVID-19. От рано сутринта народните представители се подредиха на опашки пред две столични лечебни заведения, където ще им бъде изработен теста. Определените за инспекциите на националните избраници здравни заведения са ВМА и " Софиямед ". Утре следва и проучване на на чиновниците от администрацията на Народното събрание, квесторите, чистачките, водачите.

Резултати от депутатските проби се чакат най-рано на следващия ден. Чак тогава Председателският съвет ще се събере още веднъж, с цел да реши по какъв начин да се работи предвид на законовите промени, които би трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание.

Приемането на промени в закони в ексклузивен режим се оказва много серизен проблем за българските законотворци. По Конституция, те нямат право да гласоподават отдалечено. В същото време обаче, в изискванията на към този момент настоящия Закон за изключителното състояние и при потвърден случай на ковид в Народното събрание е допустимо да бъде наложена карантина на народните представители. 

 експертите от правната дирекция на Народното събрание са безапелационни, че е риск да гласуваме отдалечено, тъй като тези актове могат да паднат при обжалване “, разкри част от дебата Нинова и добави, че измежду останалите хрумвания са депутатите да влизат по групи при гласоподаване в пленарна зала, с цел да може да се съблюдава дистанцията посред им, или да се приложи механизма на тайното гласоподаване. Как да се реорганизира работата на Народното събрание сега, тъй че да не бъде блокирана в идващите най-малко 14 дни са обсъждали още на Председателския съвет тази заран, разкри водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Има механически благоприятни условия за дистацинно дебатиране през програмен продукт, само че не може да се гласоподава отдалечено, посочи тя. 

" Експертите от правната дирекция на Народното събрание са безапелационни, че е риск да гласуваме отдалечено, тъй като тези актове могат да паднат при обжалване “, посочи Нинова и добави, че измежду останалите хрумвания са депутатите да влизат по групи при гласоподаване в пленарна зала, с цел да може да се съблюдава дистанцията посред им, или да се приложи механизма на тайното гласоподаване.

„ Обсъжда се разновидността да се преместим в по-голяма зала – в Партийния дом или НДК. Този въпрос остана отворен “, сподели още тя. Междувременно, от партия " Воля " предложиха съвещанията на Народното събрание да бъдат преместени в Партийния дом, с цел да не стопира работата на Народното събрание. Сградата разполага с нужната ИТ мрежа, а народните представители ще имат възможност да заседават изолирано от личните си кабинети. От " Воля " показват, че това ще разреши пултовете за гласоподаване да бъдат преместени и конфигурирани в стаята на всеки един народен представител и по този метод всеки един народен представител ще може да работи изолирано и да гласоподава от стаята си. Мрежата разрешава инсталиране на приложения за конферентен диалог сред всички присъстващи в постройката депутати, който да се ръководи напълно от ръководителя на Народното събрание и от неговия компютър, осведомят от партията, споделят още от партията и прецизират, че препоръчаният от тях проект е създаден след консултация с ИТ експерти.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР