Днес в задължителните държавни зрелостни взеха участие 2098 зрелостници. Най-много

...
Днес в задължителните държавни зрелостни взеха участие 2098 зрелостници. Най-много
Коментари Харесай

Проблемите на евросираците анализираха зрелостниците на матурта по философия

Днес в наложителните държавни зрелостни взеха присъединяване 2098 зрелостници. Най-много бяха искащите за непознати езици - 579, като 530 от тях избраха британски език. Следва изпитът по биология и здравно обучение, на който се явиха 515 зрелостници.

През 2021 година в Речника на новите думи в българския език, издаван от Българска академия на науките, е включена думата „ евросирак “ – дете, на което един или двамата родители работят в страна от Европейски Съюз, а то най-често е останало за развъждане при баба и дядо или други близки. Така стартира въпросът, по който трябваше да пишат зрелостниците на днешната матура по философия . От тях се изискваше да потърсят аргументите някои родители да оставят децата си и да търсят работа в чужбина, както и да изложат гледната точка на самите деца, техните фамилии, учителите и страната. Есе по фрагменти от Ханс-Георг Гадамер или Хавиер Гома Лансон бе другата алтернатива пред зрелостниците, избрали философията като втора матура на изпитната сесия през август.

Възможност за избор имаше и на държавния зрелостен изпит по история и цивилизации . При основаването на обвързван текст вариантите бяха сред разбор на разнообразни източници по тематиката: „ Как тоталитарната страна постанова своята идеология в обществото? “ или отговор на въпроса: „ Какви промени настъпват в страната и обществото след покръстването на българите при княз Борис I Михаил? “.

На матурата по география и стопанска система зрелостниците извличаха информация от географски текстове и статистически данни. В една от дилемите се изискваше необорим отговор на въпрос: „ Кое е характерното в сегашното и бъдещото развиване на община Габрово “, като се проучва географски текст, който разкрива предишното, сегашното и бъдещото икономическо развиване на община Габрово, и съпътстваща таблица със статистически данни. За да се оправи със задачата зрелостникът би трябвало да показа своето ревю в ясно структуриран текст: теза, причини и заключения. Важен аршин е умеенето да владее географския език и да изрича персонална позиция по поставения въпрос.

Общо 2949 зрелостници бяха позволени до наложителния държавен изпит за професионална подготовка , който също се организира през днешния ден. Изтеглената тематика за писмен изпит е номер 15 за всички специалности. С сполучливото полагане на изпита дружно със наложителния изпит по български език и литература, младежите в професионалното обучение и образование получават приблизително обучение и професионална подготовка.

Така да вземем за пример, за зрелостниците, обучавани по компетентност „ Графичен дизайн “ фокусът бе върху графичния дизайн в електронна среда – типове електронна реклама, конструкция на уеб уебсайт, уеб дизайн, ролята на цветовете и типографията при създаване на уеб уебсайт. За компетентност „ Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове “ зрелостниците трябваше да покажат знанията си за етеричните масла и методите за приложението им в ароматерапията. От явилите се на изпита по компетентност „ Облекла по поръчка “ се изискваше да изберат модел на всекидневен есенно-зимен мъжки комплект – панталон и яке, съгласно стилните трендове, да създадат схема и цветова комбинация в софтуерна поредност и да дефинират възраст и вид телосложение, за които е подобаващ. Начините за преправка и оползотворяване на отпадъците и дейностите за запазване на околната среда - за компетентност „ Екология и запазване на околната среда “.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР