От деня на откриването на 77-ото издание на фестивала в

...
От деня на откриването на 77-ото издание на фестивала в
Коментари Харесай

Четириногите претенденти за приза Кучешка палма“ в Кан

От деня на откриването на 77-ото издание на фестивала в Кан актьорите споделят светлината на прожекторите със своите четириноги сътрудници, които се борят за наградата „ Кучешка палма “, оповестява АП.

От 2001 година насам на фестивала в Кан на едно „ кино четириного “ публично се връчва специфичната премия „ Кучешка палма “. Тя се присъжда от интернационалните кино критици и се дава за най-хубаво осъществяване на куче (живо или анимирано) или група кучета.

Наградата се състои от кожен кучешки нашийник с надпис Palmе Dog, като името на премията е игра на думи със „ Златната палма “, най-високото отличие на фестивала.

Тази година обект на изключително внимание е кучето Меси - настоящ притежател на „ Кучешка палма “, прочул се с ролята на Снуп във кино лентата, който предходната година завоюва „ Златна палма “ - „ Анатомия на едно рухване “.

Меси излезе пръв при откриването на фестивала предишния вторник, пренебрегвайки строгите протоколи за наложителна черна папийонка на аления килима. Кучето от порода бордър коли извърши серия от номера по известните стъпала на Фестивалния замък. Тази година той е в града в качеството си на сътрудник на френска телевизия и е забелязван нагоре-надолу по фамозния бул. „ Кроазет “ в Кан да си прави селфита с почитатели.



По неговите стъпки тича Фелисити, порода самоед, която е дипломат на лондонската благотворителна организация NoToDogMeat, която я избави от търговията с месо в Китай. Фелисити носеше златна рокля, направена по поръчка, и позираше пред фотоапаратите като експерт - въпреки всичко това беше второто ѝ следващо присъединяване на фестивала.

Междувременно Деми Мур дойде в града с дребното си чихуахуа Пилаф, с цел да промотира кино лентата „ Вещество “. Малкото кученце беше в центъра на фотосесията на звездата.



И до момента в който Пилаф стигна до Кан единствено като съпътстващо лице, в града имаше две други кучета, които промотираха филмите си.





Швейцарската комедия Le Procès du chien („ Куче на съд “) имаше премиера в секцията „ Особен взор “, режисирана от и с присъединяване на Летисия Дош. Базираният на автентичен случай френскоезичен филм споделя историята на юрист, който взема за клиент Космос - нападателно куче, изправено пред правосъден развой.

Титулярното куче е изиграно от Коди, порода грифон, който съгласно Дош е същинската звезда на кино лентата. За нея е било значимо името на Коди да участва в надписите и на плаката на кино лентата и да бъде до нея в Кан. Комедийна драма с феминистична устременост, „ Куче на съд “ е за употребата, споделя Дош - и има ексцентрична доктрина за това какво е общото сред дамите и кучетата.



В състезанието „ Особен взор “, който показва истински и дръзки филми, се състезава и друга драма, отдадена на кучетата - Gou Zhen („ Черно куче “) на китайския режисьор Гуан Ху. В нея тайванската суперзвезда Еди Пън играе Лан, който е претрупан с премахването на бездомните кучета от родния си град по заповед на държавното управление преди Олимпийските игри. Едно съответно куче оказва голямо въздействие върху Лан - и, както се оказва, върху самия артист.

Пън построява толкоз близка връзка с кучката Син, кръстоска сред Джак Ръсел и сива хрътка, че я осиновява след края на фотосите и ѝ приписва заслугата да промени възгледите му за живота.



Снимки: Българска телеграфна агенция

И Коди, и Син сигурно са кандидати за тазгодишната премия „ Кучешка палма “. Създателят на състезанието Тоби Роуз обаче не издава нищо преди церемонията по награждаванията в петък, само че споделя, че всичко е почнало удобно с миналогодишния успехите Меси и „ без подозрение ще бъде една запаметяваща се за „ Кучешка палма “ година “.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР