Днес ще бъдат определени градовете, които ще приемат Европейския банков

...
Днес ще бъдат определени градовете, които ще приемат Европейския банков
Коментари Харесай

ЕС избира днес домакините на агенцията по лекарствата и банковия орган

Днес ще бъдат избрани градовете, които ще одобряват Европейския банков орган и Европейската организация по медикаментите, които би трябвало да изоставен Лондон при започване на 2019 година поради Брекзит.

След няколко месеца на публични акции и диалози зад кулисите, 27-те страни-членки на Европейски Съюз би трябвало да решат на среща на министрите в Брюксел къде да се настанят двете институции, предава Франс прес.

За домакини на Европейския банков орган и неговите 170 чиновници се състезаваха 8 града, измежду които Париж, Франкфурт, Люксембург и Дъблин.

Кандидатите да одобряват Европейската организация по медикаментите и близо 900-те й чиновници са 19 града, измежду които София, Лил, Милано, Амстердам, Барселона, Бон, Братислава, Хелзинки. Четири града бяха поискали да одобряват или едната, или другата институция.

Очаква се дълга вечер на гласоподаване: „ Страхувам се, че би трябвало да поръчаме сандвичи “, предвижда европейски източник. Изборът ще бъде изработен с скрито гласоподаване и са вероятни няколко тура при признатата комплицирана процедура.

Първо ще бъде несъмнено новото седалище на Европейската организация по медикаментите, по-късно – на банковия орган.

Страната, която завоюва гласуването за организацията по медикаментите, би трябвало да отдръпна възможната си кандидатура за хазаин на банковия орган.

В началото всяка от 27-те страни членки ще разполага с 6 точки – 3 за най-предпочитания от нея град, 2 – за второто й желание и 1 – за третото. Това гласоподаване, както и всички останали, е скрито.

Съветът на Европейски Съюз разгласи, че няма да разяснява разпределението на точките.

Ако един град е първи избор на минимум 14 страни, ще завоюва семейството още на първия тур. В противоположен случай следва втори тур, като този път всеки гласуващ разполага единствено с една точка за желаната си кандидатура. За да завоюва на втори тур, градът-кандидат би трябвало да събере минимум 14 точки. Ако и този път няма победител, следва трети заключителен тур, в който ще вземат участие единствено двамата претенденти с най-вече точки (или повече от двама, в случай че има претенденти с равни точки). Отново всеки гласуващ ще разполага с по 1 точка. При тъждество и след третия тур, ще се тегли чоп сред финалистите.

Между кръговете министрите ще могат да вършат съвещания за гласуването със страните си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР