Днес се навършват145години от Освобождението на Дупница оттурско робство.Възстановкатана историческите

...
Днес се навършват145години от Освобождението на Дупница оттурско робство.Възстановкатана историческите
Коментари Харесай

145 години от Освобождението на Дупница от турско робство

Днес се навършват145години от Освобождението на Дупница оттурско иго.Възстановкатана историческите събития от 1878 година,направенапо спомените на историка Никола Лазарков,който в детайли разказва този ден,събра стотици дупничани.
На 02.01.1878 година (по остарял стилили14 януари по нов ), към три часа по пладне, популацията на града, отпред с локалните първенци и духовенството, в северната част на града посрещат съветските войски от състава на IV Мариопулски полк, водени от майорИванОрлински.
Майорътслиза от коня, целува кръста и ръката на свещеника и обръщайки се към натрупалото се голям брой споделя:- „ Св. Отче! И Вие, жители на Дупница! Гусудар император, послал руское войнство для избавление, еднокръвним нам българского народа от турским владичества.
По приказание убо моего началника, Я приехал с моим ескандронам заети город.
Да здраствуват граждание – ура! "
След посрещането на съветския майор и бойците му стартира „ шествието на свободата “, което пое по същия маршрут, както и преди 145години. Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което шествието продължи по ул. " Орлинска ", след това по ул. " Николаевска ", с цел да стигне до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката, където също бяха поднесени венции цветя. Емил Севдинот Исторически музей Дупницапък ни върна в дните преди вестта заОсвобождението на града и околията.Дупничани продължихапразника,хванатиръка за ръка,сдълги и кръшни хора.
В пресъздаването на събитията от преди 145 годинисе включиха танцьорите от танцов състав танцов състав " Зора " към НЧ " Зора ", ФТА „ Дупница “ и ДЮФА „ Дани “ и младите музиканти от „ 103 градуса ” при НЧ " От извора-2013 " от Сапарева баня.В ролята на майор Орилнски за повторно влезеИвайло Йорданов, а в основата на възстановката бе още веднъж хореографът наФТА„ Дупница “ Воин Войнов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР