Днес се навършват четири години от тежката катастрофа край Своге. Припомняме,

...
Днес се навършват четири години от тежката катастрофа край Своге.
Припомняме,
Коментари Харесай

Четири години от тежката катастрофа край Своге

Днес се навършват четири години от тежката злополука край Своге.

Припомняме, че жестоката злополука стана на 25 август 2018 година и при нея починаха 20 души.

Заради подозрения, че при ремонтирането на пътя не е употребен първокласен асфалт, на 27 август следователи влязоха в постройката на " Трейс Груп Холд " АД, която е измежду главните реализатори на ремонта на пътния сектор край Своге.

Властите започнаха инспекция и във компанията " Мега-инвест холд ЕООД " в Дупница, която е сътрудник на " Трейс груп ".

Катастрофата и положението на пътя станаха мотив за оставки и обвинявания в корупция - оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, надлежно министри на вътрешните работи, на районното развиване и благоустройството и на превоза.

Сам ден преди случая от неправителствена организация бяха разгласили мнение, че тази пътна права не е в положително положение макар ремонта за съвсем 23 млн. евро.

Само преди месец за втори следващ път следствието за трагичната злополука край Своге, при която починаха 20 души, се върна на прокуратурата. Решението беше на апелативния съд в София и е дефинитивно. Така обвинителният акт ще би трябвало да се преработва още веднъж, само че съдейки по досегашната процедура, това надали ще докара до промени.

Първоначално бе упрекнат единствено водачът на авариралия рейс – Григор Григоров. След разкритията за некачествения ремонт обаче към отговорност бяха привлечени и началници от строителната компания, направила ремонта - " Трейс ". Още при първото внасяне на обвинителния акт стана ясно, че това дело има слаби изгледи за триумф, разяснява Medaiapool.bg.

В края на предходната година апелативният съд написа в детайли определение, с което удостовери първото връщане за доразследване. В него бе обяснено, че има доста неясноти в обвиняванията против Бисер Иванов, изпълнителен шеф в " Трейс ", Иван Иванов, механически началник на ремонта, Светослав Трифонов, началник на асфалтова база в Костинброд, Михаела Томова, строителен инженер от компанията за контрол и Стела Попниколова, началник в дирекция в организация " Пътна инфраструктура " (АПИ). От правосъдното определение се разбра, че разбираемо е единствено обвиняването против водача Григоров, само че то не е и от най-сложните – той дава отговор за шофиране с превишена скорост.

След това прокуратурата внесе обвинителния акт още веднъж в съда. През януари съдът го върна за повторно, а решението бе протестирано. Сега то е доказано. Така към този момент четири години след трагичния случай процесът не може да стартира даже на първа инстанция, а забавянето явно ще се проточи още.

Това не е единственото дело, почнало след злополуката. По настрана следствие бяха упрекнати някогашните шефове в АПИ – Светослав Глосов и Дончо Атанасов – за това, че не се подхванали дейности, с цел да бъде усвоена гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в положение безвредно за придвижване. Това дело също бе върнато от съда, а в последна сметка производството бе прекъснато от прокуратурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР