Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу

...
Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу
Коментари Харесай

24 март, 19:45 – натовски бомби падат в Югославия


Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО против Югославия, които започнаха на 24 март 1999 година и продължиха 78 дни. Последният спор в Европа за XX век идва след десетилетия трупано напрежение, а събитията след него не можаха да дадат отговори на зародилите пред Белград и Прищина въпроси.

Предистория

Косово има голяма историческа значителност за Сърбия – това е бойното поле на борбите ѝ с османските турци през XIV век. Когато през 1913 година си го връщат, районът е обитаем най-вече с етнически албанци. През идващите десетилетия – преди и след войните, Косово съществува в границите на Югославия като съвсем самостоятелна територия. Тито ѝ дава автономност и след 1974 година е на процедура страна в страната.

Това се трансформира откакто Слободан Милошевич застава отпред на сръбската компартия. Убеден краен националист, той гради платформата си върху слагането на Косово назад под сръбска власт. Милошевич става президент през 1989 година и единствено година по-късно праща войска в Косово, като отстранява структурите на локалното самоуправление.
Снимка: Getty Images

В отговор през 1996 година се появява Армията за избавление на Косово. На нейните набези Белград дава отговор с мощна атака през февруари-март 1998 година, при която умират десетки цивилни. В хода на бойните дейности хиляди етнически албанци са прокудени от сърбите, не липсват и обвинявания за убийства на почтени хора.

След опасност от въздушни удари от страна на НАТО, Милошевич се връща на масата за договаряния в замъка Рамбуйе край Париж. Разговорите обаче пропадат, откакто сърбите отхвърлят да признаят автономията на Косово, а войските им потеглят в офанзива.

Ударът на НАТО

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР