Днес съдбата на флагмана на Черноморския флот до голяма степен

...
Днес съдбата на флагмана на Черноморския флот до голяма степен
Коментари Харесай

Крайцер Москва: понякога потънали кораби се завръщат...

Днес ориста на флагмана на Черноморския флот значително зависи от присъдата на спасителите: или той ще повтори ориста на „ Отважний “, или корабът ще бъде повдигнат и в последна сметка ще заеме мястото си в бойното формирование на флота.

Потъването на транспортен съд постоянно е покруса, тъй че всеки сходен епизод е изключително запаметяващ се. Но в историята на съветския флот има случаи, когато потънали кораби се връщат в военен строй. Възможно е, откакто бъде вдигнат и ремонтиран, ракетният крайцер „ Москва “ също да заеме своето място в бойния строй – за това Службата за търсене и избавяне на Военноморски сили на Русия разполага с всичко належащо.

Последният " церемониал "

По-рано с екипажа на потъналия флагман на Черноморския флот се срещна главнокомандващият Военноморски сили на Русия адмирал Николай Евменов. Той увери, че всички офицери, мичмани и моряци на " Москва " ще продължат да служат, че традициите на гвардейския крайцер ще бъдат непокътнати и продължени, както постоянно е било признато в съветския флот.

Припомняме, че по данни на Министерството на защитата вечерта на 14 април крайцерът " Москва ", на който преди този момент е зародил пожар и експлозия на муниции, потъна при бурно време, до момента в който е бил теглен към Севастопол. Екипажът е евакуиран от кораби на Черноморския флот, намиращи се в същия регион.

Ето ги експлоатационните характерности на крайцера " Москва " - основния транспортен съд от план 1164 " Атлант ". Построен през 1982 година в завода на „ 61 комунари “ в Николаев под името " Слава ". След извеждането от употреба на противоподводния крайцер " Москва " по план 1123, той наследи името и стана флагман на Черноморския флот.

Водоизместимостта на крайцера е 11 490 тона, дължината е 186 метра, екипажът е 500 души. Той беше въоръжен с 16 пускови установки на крилати ракети „ Вулкан “, артилерийска система АК-130, 533 мм торпеда, система за противовъздушна защита „ Форт “ и хеликоптер Ка-27.

Единственият транспортен съд от 1-ви сан в Черноморския флот, гвардейският крайцер „ Москва “ се смяташе за най-мощния в сдружението. И в случай че ориста на екипажа е ясна - моряците, в това число неговият пълководец капитан 1-ви сан Антон Куприн, ще продължат да служат, тогава ориста на потъналия крайцер единствено се взема решение. Разработват се разнообразни разновидности, в това число опцията за повдигане на кораба и възобновяване му. Но първо би трябвало да прегледат крайцера, който лежи в дълбините.

И последната дума тук принадлежи на военноморските спасители, които са натрупали голям опит в издирвателните интервенции. Включително опит от работа на потънали кораби.

Рекордът на " Епрон "

Екипажът на избавителния транспортен съд " Епрон ", който от няколко години е командван от капитан 3-ти сан Евгений Хрипков, неотдавна се завърна от военна работа в Средиземно море. Зад кърмата остават 2700 благи и в този момент корабът, който уважително назовават " водолазния крайцер ", продължава да извършва задания в Черно море.

За повече от шестдесет години работа в моретата и океаните, опитът на „ Епрон “ е повече от впечатляващ.

Най-ярките страници в бойната биография на кораба са свързани с изтеглянето от плитчини на кораба „ Иргиз “ в Мраморно море, осъществяването на комплицирани водолазни интервенции на огромния противоподводен транспортен съд „ Отважни “, потопен през 1974 година, даването на помощ до танкера „ Вакуленчук “, плаващата база „ Волга “, огромната подводница от план 641, огромния ледоразбивачен танкер " Азов " в Черно море.

Екипажът на „ Епрон “ избавя стотици хора от горящия „ Сухуми “ по време на грузинско-абхазкия спор, извърши работа по изследването на потъналата през ноември 1941 година подводница Щ-211 във водите на България. Списъкът може да продължи.

Тайните на " Отважний "

Във връзка със гибелта на " Москва " има съображение да се напомни нещастието от 30 август 1974 година, когато на 23 благи от Севастопол заради инцидентен изстрел на зенитно-ракетен снаряд избухва пожар на огромния транспортен съд за битка с подводници „ Отважний “. Повече от четири часа корабите на Черноморския флот се борят за съда, само че не е допустимо да бъде избавен. Тогава умират 24 моряци, в това число кадети. Причините за този случай са разказани в книгата " В бойния строй на флота ", отдадена на специфичните подводни експедиции.

„ Двигател на ракетата B-601 се възпламени. Ракетата под въздействието на тягата на мотора напусна водещия тъпан, възпламени предната бариера на трюма и част от палубата. Повишаването на температурата и налягането инициира работата на моторите с твърдо гориво на други ракети. Палубата на 8-ми трюм беше унищожена “, стига до това умозаключение приетият корифей на избавителния бизнес, капитан 1-ви сан Елиазар Лейбович.

Както по-късно напомня Виктор Балашов, първи офицер на „ Отважний “, детонацията е била толкоз мощна, че корабът с водоизместимост над 3,5 хиляди тона е бил хвърлен във въздуха. И тук би трябвало да се означи, че „ Отважний “ е съвременен транспортен съд и носи секрети оръжия и секретно съоръжение на дъното със себе си. Което предопределя ориста му.

„ Отрязахме отчасти и вдигнахме секретното съоръжение на палубата, не намерихме машината за криптиране. Имаше риск непознати разузнавания да стартират да се доближават към кораба. Ето за какво беше решено корабът да се взриви “, спомня си някогашният началник на службата за търсене и избавяне на Черноморския флот, капитан 1-ви сан Александър Жбанов, съгласно който първите гмуркания са осъществени незабавно след неговата крах.

Говорейки за подводната работа след решението за взривяването на съда на дъното, с цел да не получи врагът тайните, Александър Жбанов акцентира, че на " Отважний " са останали ракети, дълбочинни бомби, торпеда, артилерийски снаряди - единствено към 15 тона експлозив.

„ Ако имахме опция да задействаме тежки бомби непосредствено върху боеприпасите, тогава бихме могли да се оправим с 1-2 тона тротил. Но защото дистанцията до боеприпасите беше доста, откривателите пресметнаха, че за надеждно взривяване на боеприпасите на кораба ще са нужни 115 тона експлозиви “, напомня офицерът.

През 1975 година спасително-подемният транспортен съд " Карпати ", по заповед на главнокомандващия на Военноморски сили, прави прехода от Североморск до Севастопол - до мястото на поглъщане на „ Отважний “, който лежи на дълбочина 130 метра. От май 1975 година до май 1978 година водолазите и екипажът на съда правят голямо количество подводна работа във връзка с мащаба и уникалността.

Повдигнати носовата и кърмовата антени на радарите " Турел " и " Ятаган ", секретното съоръжение МР-300, МР-1116, основната мачта и инсталирани 7 зарядни решетки от 12 и 24 тона взривни субстанции. Малък резервоар съдържа 8 кубични метра тротил, а огромен - 16 кубични метра тротил. Контейнерите с тротил са завързани с кабелни заряди между тях, след което бяха положени електрически детонатори, свързани със 160-метрови кабели.

Директно в трюм №6, през 140-метров маркуч, докаран в него от водолази, са изсипани 18 тона 75-грамови тротилови блокове. Смисълът на тази интервенция е, че блоковете, разпадащи се под налягането на водата, ще заемат целия размер на мазето на реактивната бомбардировачна апаратура и при експлозия ще взривят всички дълбочинни бомби.

На 23 декември 1977 година в 10:32 часа на мястото на потъването на „ Отважний “ потрепват вода и земя.

„ По продължение на целия транспортен съд се издигаше водна стена, над която избухнаха пламъци. Никога не бих си помислил, че от дълбочина от 127 метра пламъкът ще пробие на повърхността. Когато слязох на дъното, с цел да видя по какъв начин реагират боеприпасите, вместо хубав транспортен съд видях безформена купчина скрап. Целият метал беше червен. Боеприпасите работеха безупречно “, спомня си ръководителят на детонацията.

Квалификация - Търсене и избавяне

През последните години „ Епрон “ взе участие в изпитване на индийска подводница, която плава към Индийския океан в продължение на седем месеца. Също по този начин от избавителния транспортен съд се прави забележителен размер работа за възобновяване на техническата подготвеност на корабите и плавателните съдове в Средиземно море. От дълбините бяха вдигнати десетки потънали торпеда, мини, ракети и авиобомби. Открити са 14 самолета и хеликоптера, които се разрушават над морето.

Досието на „ Епрон “ включва и издирвателни интервенции в региона на гибелта на Ту-154, на който летят Елизавета Глинка (д-р Лиза), реализатори на световноизвестния Академичен отбор за песни и танци на съветската войска „ А.В. Александров “, публицисти, членове на екипажа - общо 92 души.

Припомняме, че на 25 декември 2016 година самолетът на Министерството на защитата, насочващ се към сирийската провинция Латакия с предпразнична задача, се разруши в морето край Сочи. Именно екипажът на „ Епрон “ съумя да засече Ту-154 и да вдигне от дъното част от фрагментите.

Днес " Епрон " с съображение може да се назова флагмански избавителен транспортен съд на Черноморския флот. През последните години тук се обнови водолазният комплекс, появи се дълбоководният безпилотен уред „ Пантера “ който разрешава осъществяване на интервенции по търсене на дълбочина до 1000 метра. Това разрешава на „ Епрон “ да взе участие в работата на мястото на потъването на Москва.

Въз основа на резултатите от тези работи ще бъде взето решение за бъдещето на крайцера - или той ще повтори ориста на " Отважни ", или да бъде повдигнат и в последна сметка да заеме мястото си в бойния строй на флота. Черноморци се надяват за завръщането на " Москва ". С божията воля.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР