Днес рубриката Кмете, запиши си се фокусира върху област Стара

...
Днес рубриката Кмете, запиши си се фокусира върху област Стара
Коментари Харесай

Кмете, запиши си: Кои са най-наболелите проблеми в Стара Загора

Днес рубриката " Кмете, запиши си " се концентрира върху област Стара Загора. Там през последните дни се чакат основни решения за бъдещето на района.

Според последното броене на популацията в региона живеят над 307 хиляди души. Безработицата е към 3%. По данни от това лято междинната брутна работна заплата в района е 1774 лв. - по-висока от тази в Бургас и Пловдив и на нивото на Варна. Но и в област Стара Загора демографската картина не прави изключение от общата наклонност за страната - естественият приръст е негативен. Няколко години Стара Загора е в топ 3 на националната ранглиста по стопански напредък.



Много от идните значими решения са свръзани с трансформацията на въглищните централи от комплекс " Марица-изток ", екологията и опазването на здравето. Което значи - за приходите на хората и повишение на виталния стандарт, по този начин и за опазването и развиването на Стара Загора, като зелен град с съвременна бизнес среда и капацитет.

Стара Загора е енергийното сърце на България, което в последните дни бие под високо напрежение - с ускорения пулс на митинги и блокирани съществени пътища в района.



По данни на Агенцията за районно икономическо развиване трите въглищни централи създават към 40 % от електрическата енергия на страната. Пряко заетите в този развой са сред 12 500 и 15 000 души. Общините Раднево, Гълъбово, Стара Загора, Нова Загора и Хасково са главните донори на работна ръка за мините и ТЕЦ-овете. Намаленият рандеман на въглища през последните години обаче носи по-малко пари в локалните бюджети, директно подвластни от енергийния комплекс.

" Най-много въздейства на Гълъбово и на Раднево – тъй като близо 50 % от бюджетите на двете общини се образуват от концесионните такси, които се заплащат. За това и хората споделят двете общини изчезват – да, изчезват ", сподели Румяна Грозева – изп. шеф в АРИР - Стара Загора.

Обезлюдяването на селата и опазването на здравето са главните проблеми, пред които ще се изправи бъдещият кмет на Раднево.

" Най-основното - болница няма. Като се разболееш – в Стара Загора. Няма болница, единствено едни персонални лекари и нищо ", изясни Кънчо Йовчев.

" Миграцията е огромна, всички млади напущат. Този проблем е главно пред тях и не знам какво ще изберат ", добави Тодор.



Затова в Раднево желаят от новоизбрания кмет по-голяма отговорност за бъдещето на хората, които към този момент са се стопили до 14 хиляди души за цялата община.

" Да притегли вложители тук. Да се отчуждят някакви региони, да създадат заводи, да се пренасочат хората ", прикани Кънчо Йовчев.

" В реалност районът има неповторими благоприятни условия, в това число " Марица-изток " да продължи да бъде мотор на районната стопанска система ", счита инж. Румяна Грозева.

Едно от предложненията на организацията за районно икономическо развиване е върху част от терените на енергийния комплекс, общините Раднево и Гълъбово да създадат взаимна индустриална зона. И тя да бъде включена към индустриалната зона на Стара Загора, с цел да работят обединени. А в основаването му да вземат участие и кметовете, наедно с страната.



Но проблемите на Стара Загора не са свързани единствено с работата на въглищните централи. Важни въпроси с презастрояването и опазването на градските паркове от багери и бетон ще би трябвало да взема решение новият общински съвет. Интензивното жилищно строителство близо две десетилетия е в спор със предпазени естествени зони - като един градски парк с езеро, гора и река.

" Парк " Бедечка " или " Загорка " е характерен зелен чеп, зелен пробив по поречието на река, което прави екосистемата в действителност значима за града ", изясни Първан Симеонов.

Повече от 15 години гражданска самодейност пази " Бедечка " от частни ползи, които се пробват да отделят южната част на парка и да я трансфорат в жилищен квартал. Собствениците на парцели в парка, които желаят да строят, слагат под подозрение неговата легитимност като зелена предпазена територия. И се аргументират с възобновяване на аграрни земи направено още през 90-те години на предишния век.



Въпреки цялостните с несъгласия решения на разнообразни сформира на общинския съвет на Стара Загора, част от парка е отчасти застроена. По контурите на предпазената територия също изникват нови жилищни кооперации. Но след референдум за запазването на Бедечка огромна част от нея е предпазена и по общия организационен проект и по подробния организационен проект на общината.

Казусът " Бедечка " дава самочувствие на жителите на Стара Загора, че могат да оказват мощно публично въздействие. Да бъдат част от значимите решенията за града и да дават сигнал за тези, които би трябвало да бъдат преосмислени.



Люба Петкова: Ако оставим политиците сами да правят нещата, може би ще го карат по инерция, ще има ползи, ще има борби, жителите сме тия, които би трябвало да им влияем. 5.28

Първан Симеонов: Смея да имам вяра, че и общинските управления имат еластичност да се преценяват с гражданския интерес.

Мирчо Христов: На фона на страната Стара Загора стои устойчиво. Въпросът е докога.

Близо до хората и до природата – това са местата, на които чакат да видят новите кметове жителите на старозагорска област. И желаят от тях гаранции за работни места, развиване на икономическите зони, добре уредена градска среда и баланс на ползите, от които зависи животът им и този на техните деца.

Репортер: Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР