В рубриката Кмете, запиши си! насочваме поглед към най-голямата област

...
В рубриката Кмете, запиши си! насочваме поглед към най-голямата област
Коментари Харесай

Кмете, запиши си!: Кои са основните проблеми на Софийска област?

В рубриката " Кмете, запиши си! " насочваме взор към най-голямата област у нас - Софийска област. Тя включва 22 общини - в тях живеят съвсем 228 хиляди души.

Средната заплата е 1815 лв., а безработицата е към 1%. Основно хората работят в областта на услугите, леката индустрия, минното дело и IT секторът. През предходната година в софийска област са родени 2033 бебета, умрелите са доста повече - над 4500 души.

В близостта си до столицата общините от Софийска област виждат както преимущество, по този начин и минус - и това поради трудовата миграция на хората.

Най-голямата област у нас по брой общини е без личен регионален център, а в другите сфери всяка община се развива със лична скорост. Затова и систематизиран профил на Софийска област мъчно можем да се направи.

" Общините би трябвало да подхващат нов вид за привличане на вложители. Не да чакат някой да пристигна да ги потърси, да им каже какви са опциите, а те да търсят вложители, които да основават действителен Брутният вътрешен продукт ", съобщи доцент доктор Георги Николов, началник катедра " Регионално развиване " при УНСС.

Избираме общините Елин Пелин и Сливница. И двата града са на почти еднообразно разстояние от София. На изток от нея е Елин Пелин - регион с обилие от логистични центрове и ниска безработица, само че хората се сблъскват и с проблеми.

" Както споделя шопът - Много арно, не е на арно. Много хубаво не е на хубаво. За зареждане на тези логистични бази, на тези производства с материали и други първични материали, ТИР-ове идват тук, докарват продукция и по-късно откарват продукция и стартира изключително пътят Елин Пелин - гара Елин Пелин - Нови хан в утринните и следобедните часове привечерните часове става много претрупан ", добави Илиян Сотиров, гражданин на община Елин Пелин.

Едно от провокациите пред новата власт е да облекчи този трафик. Но има и още:

" В града си има проблеми с пътищата, с бързите коли, които доста затормозяват хората, а другояче дупките, тротоарите, това са си такива неща, които постоянно ще ги има ", разяснява Гълъбина, гражданин на община Елин Пелин.

" Миналата година тук също реката, която идва от Чурек около Елешница, Столник и Елин Пелин също беше излязла от коритото си в селата Елешница и Столник и също сътвори проблеми. Редно е да се намерят специалисти в това отношение и да се вземат по-предварителни ограничения с създаване на насипи, с разчистване на корита, а не да се молим на Господ да спре да вали ", добави Илиян Сотиров, гражданин на община Елин Пелин.

" Проблеми с уличните кучета също следя. Има много животни. Със сметоотвозването също ", сподели още Мария, гражданин на община Елин Пелин.

И на запад от София - в община Сливница хората имат проблеми. Донякъде сходни на тези в Елин Пелин.

" По този тротоар, като тръгнем надолу няма нито едно кошче за боклуци, надлежно ние учим децата си да изхвърлят боклука, където би трябвало, само че даже да желаят просто нямат опция, хвърля се на улицата. Сигнали има за бездомни кучета, които атакуват хора ", съобщи Весела, гражданин на Сливница.

" Има центрове за помощ на деца, които имат потребност в развиването, уповавам се те да стартират да работят за децата, а не за ръководещите ", добави Лолита Митова, гражданин на Сливница.

В региона сега се построява нова жп линия сред Сливница и София, както и се удължава автомагистрала " Европа " - от Сливница до Северната скоростна дъга.

" Хората не са удовлетворени от това, че са много прашни улиците. Особено в един регион, където минават камионите, които карат материали, както за строителството на тази линия, по този начин и за Северната дъга. Около една година ние ще поносим мръсния въздух, прахта, само че по-късно се надяваме, че общината и съответните органи ще вземат нужните ограничения ", показа Маргарита Божкова.

Друга болна тематика е неналичието на исторически музей. За благополучие - началото към този момент е сложено с ремонт на прогимназията, открита през 1912 година. Видът й е непокътнат и до през днешния ден.

" Когато пристигна след 29-и ръководството на общината, по този начин както започнаха с бързи темпове и да продължат строителството на музея, с цел да може в границите на година и половина да отворим вратите на този музей и хората да дойдат ", сподели още Маргарита Божкова.

Местните се надяват, че с отварянето на музея туризмът и стопанската система ще се подобрят в цялата община.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР