Днес в рубриката ни Кмете, запиши си! разказваме за Хасково.Населението

...
Днес в рубриката ни Кмете, запиши си! разказваме за Хасково.Населението
Коментари Харесай

Кмете, запиши си!: Кои са основните проблеми на Хасково?

Днес в рубриката ни " Кмете, запиши си! " описваме за Хасково.Населението в района е намаляло и данните от последното броене демонстрират, че жителите на региона са малко над 200 хиляди. Безработицата е с 2% по-висока от междинната за страната, заплатите - с близо 700 лв. по-ниски.

Жителите в региона работят в разнородни сфери: земеделие и отглеждане на животни, химическа индустрия и енергетика, туризъм и хазартни зали.



Проблемите в област Хасково са главно за хората в по-малките обитаеми места. Магистрала " Марица " съживява стопанската система в регионалния център и в Димитровград, само че отдалечава пътникопотока от дребните обитаеми места, където има все по-малко работа. А неприятните пътища, неналичието на лекари и аптеки се оказват сериозен проблем за хората там.

Хасковска област е една от най-бедните в страната, макар че е ситуирана на кръстопът и на нейна територия се намира най-натовареният сухоземен граничен пункт в Европа - " Капитан Андреево - Капъкуле ". Изграждането на автомагистрала " Марица " към този момент се отразява стопански удобно единствено на регионалния град Хасково и прилежащия Димитровград.

Само в тези две обитаеми места безработицата спада, а приходите въпреки и с малко въпреки всичко бележат растеж. Повечето от другите обитаеми места, обаче страдат от загуба на занаят и работни места. Маждарово е най-малката община в региона с население едвам 1515 поданици, а в града Маджарово за 30 години популацията е намаляло 4 пъти и през днешния ден там живеят едвам 475 души.



" Няма работа за младежите. Имаме младежи, там един ПИМ има, където работят, това са. Иначе сме множеството пенсионери ", сподели Иванка Колева.

Единственият занаят в Маджарово е останал отглеждането на животни. Хората признават, че в града се живее умерено, само че и мъчно. Лекар идва там единствено сряда. Няма и аптека.

" Ако се разболяваш, отиваш в сряда. В сряда ще си болен, другояче не. Ако не, Хасково. Докато те закарат до Хасково може и да те няма ", уточни Донка Колева.

Общината е съумяла да обезпечи двама фелдшери. Имат и кола за спешна помощ, само че пътят до Хасково е най-малко час и половина. В регионалния град е и най-близката аптека, а рейсът до там потегля заран в 7:30 и се връща в 16:30.

" Тук имаме магазин. Идват всеки ден хлебари. В смисъл, кола с самун. И ние вадим рецептата и даваме на човек с хляба, върви си той в града, взема ни медикаментите и ги дава на другия ден ", описа Василка Пасева.

Община Свиленград се намира на границите ни с Турция и Гърция. Една от най-стабилните във финансово отношение общини в страната и с най-голям БВП на глава от популацията в Хасковска област. Много от селата обаче са съвсем откъснати от света. Пътят от Свиленград до Маточина се оказва същинско тестване за живеещите край граничната вадичка с Турция.

Пътят е републикански и локалните споделят, че повече от 10 години от АПИ не са правили поправки, макар че той се движи паралелно на метри от границата и даже колите на " Гранична полиция " постоянно се чупят. В село Щит са останали да живеят едвам към 100-тина индивида.

" Линейките не идват. И хляба три пъти в седмицата - понеделник, сряда и петък, тъй като пътят е съвършен ", сподели Димитрина Папучарова.

В прилежащото село Пашово, в последната къща, безусловно на метри от граничната вадичка е останало да живее възрастното семейство на Черньо Дулев. За да се придвижва по разрушения път и да стигне до лозето си, което храни фамилията, възрастният мъж се принудил да си купи остаряла съветска джипка и трактор.



" Това е най-голямата ми тъга и бяс ме хваща. Как може това нещо ", сподели мъжът и прибавя, че в селото няма доктор, а единствено един възрастен фелдшер.

Наскоро негов непосредствен, някогашен шеф на полицейското ръководство се разболял, колата за спешна помощ съумяла да пристигна след три часа.

" Отишли в болничното заведение, няма доктор, който да го прегледа. Ако можеше да му дадат О2, това - това, можеше да оцелее индивида, само че по този начин си отиде като куче ", уточни Дулев.

Лекарите в общинската болница в Свиленград не доближават. Местната власт се пробва да реши казуса, като отпуска по 2000 лв. стипендия на студенти по медицина с изискването, като придобият компетентност най-малко 3 години да работят в локалните лечебни заведения.



Най-бурно в Свиленград се развива хазартният туризъм, макар че в общината има опция да притегля богати туристи с културно-историческите си забележителности. Една от най-добре непокътнатите замъци е край граничното село Маточина.



Край крепостта Букелон напролет на 1205 година, българските войски, водени от цар Калоян и подпомагани от Куманската кавалерия са победили армията на Латинската империя. Тогава като заложник е арестуван самият император Балдуин I-ви. Преди да бъде отведен в българската столица Търново се допуска, че той е пренощувал една нощ като заложник в тази цитадела. Тази цитадела е част от българското културно-историческо завещание. Тя е даже една перла от това завещание. За да бъде прелъстителен туристически център, обаче е належащо до ней да има естествен достъп. Пътища, за които локалните управляващи тук се борят от десетилетия, уви все несполучливо.

Заради неприятния републикански път до тук, туристите идват все по-рядко. А тези, които съумеят да стигнат, преглеждат с интерес както крепостта, по този начин и локалния музей, в който са събрани парченцата история от величието на българската страна през вековете.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР