В рубриката Кмете, запиши си! представяме област Плевен.В региона

...
В рубриката Кмете, запиши си!  представяме област Плевен.В региона
Коментари Харесай

Кмете, запиши си!: Кои са проблемите на област Плевен?

В рубриката " Кмете, запиши си! " представяме област Плевен.

В района живеят 228 300 души. Средната работна заплата е 1216 лв., главният занаят в региона е земеделието. Естественият приръст е негативен, като родените през предходната година са съвсем три пъти по-малко от умрелите.

От години Плевенско има проблеми с водоснабдяването. Тази година сушата докара до режим и в регионалния град. Сред сериозните проблеми е неналичието на високвалифицирана работна ръка, неналичието на пътища и сложното задържане на младите в района.

От съвсем две седмици най-големият град в региона - Плевен както и 10 прилежащи села са на воден режим. Причината е сушата, поради която няма задоволително вода от главния водоизточник на града - водоснабдителна група Черни осъм край Троян.

" Оттам не се подава задоволително количество вода, за образец мога да кажа, че предходната година е подавано сред пет и шест пъти по-голямо количество. Като числа сега до Плевен доближават към 50 литра в секунда, за предходната година те са били сред 200 и 250 литра ", сподели Климент Тодоров, шеф на " ВиК " ЕАД - Плевен.

За обикновено водоснабдяване на града са нужни сред 800-850 литра в секунда.

" Имаме увещание от ВиК Ловеч, че при настъпили превалявания ще подадат повече вода към нас ".

В момента няма вода по високите места в града - кварталите Сторгозия и Дружба. Въпреки че ВиК-то е държавно, решението на казуса се чака от локалната власт.

" Ние не сме спрели да търсим някакво стабилно решение на този проблем и организираме диалози с общините, в които да се потърсят нови водоизточници, които са самостоятелни от сегашните. Резервните водоизточници на град Плевен са главно по поречието на река Вит - главно община Плевен и община Долна Митрополия ", сподели още Тодоров.

Докато не бъдат взети ограничения, водното сдружение очевидно ще продължи да чака значителни превалявания. В Плевен обаче не могат повече да чакат квалифицирана работна ръка. Въпреки че е измежду огромните градове в България тук липсват фрагменти.

" Все отново има едно преимущество в Плевен - всичките 11 общини, които са в региона се намират на доста малко разстояние една от друга и това способства за намирането на работна ръка, само че по-скоро ниско квалифицирана. По отношение на висококвалифицираните служащи казусът се задълбочава, с развиване на автомобилната промишленост се търсят от ден на ден фрагменти от инженерните науки ", счита Ралица Иванова, Браншовата бизнес камара в Плевен.

Освен че мъчно се намират, още по-трудно се задържат качествените служащи, а съгласно браншовата камара, заплатите са над междинните за страната.

" Подходът на по-младите е да натрупат опит и по-късно отиват към столицата и към други страни ", сподели още Ралица Иванова.

Подобна е обстановката и в посочения в близкото минало за нуклеарен град Белене. През предходната седмица държавното управление реши да спре дефинитивно към този момент търсенето на вложител за втората атомна централа и по този начин главните работодатели в района остават пандиза, военните и полицията. Именно строителството на нуклеарната централа е оставило сериозен отпечатък и е определяло живота на хората.

" Аз работех на АЕЦ 28 години, през 90-те години напълно нямаше работа, " Белене " беше замразен и отпътувах за чужбина, бях пет години в Русия, върнах се да се строи отново " Белене ", само че три-четири години и отново го замразиха и отпътувах за Испания ", описа Ангел Генов, ръководител на ПК " Надежда "

Един от секторите, на който се разчита, че може да вдигне още веднъж общината на крайници, е туризмът. Мартина и екипът й намират реализация като оферират разноски както в естествения парк " Персина ", по този начин и в някогашния лагер за политически пандизчии. Все още обаче планът не се движи с нужната скорост.

" Ние сме екип от младежи, опитваме се да развием с изключение на туризма, както с легловата база, както с заведенията за хранене, със заведенията, защото всичко това е навързано и когато работи в затворен кръг е доста по евентуално един екскурзиант да ни посети, когато с разум създадем стратегия от два до три дни ", сподели Мартина Савова, " Дунавска вълна " - Белене.

" До хората не доближава задоволително информация по какъв начин да се свържат с нас, по какъв начин да ни намерят и какво предлагаме ", съобщи Мартина Савова.

Още проблеми пред локалната власт слагат и майки на деца със специфични просветителни потребности. В Белене те не могат да посещават градина и учебно заведение целодневно, както е по закон.

" Ние сме няколко майки от Белене и нещата тук не се случват. Някои майки си изкарват децата на обяд, препращат ни към огромните градове. Не посещават целодневно градина и ни карат да асистираме. Искаме целодневно да се случва и за децата със СОП, да не ни препращат към огромните градове. ", разяснява Албена Грунчева.

И до момента в който младите се пробват да се оправят с компликациите, пенсионерите също търсят метод да живеят добре. Те разчитат на поддръжката на общината, с цел да се събират в клубове, както и да имат задължения за изява.

" В нашия клуб общественият живот е доста добър, участваме в доста мероприятия имаме си и певческа група, зад тила ми са част от премиите, които имаме ", сподели Галина Панова, член на ПК " Надежда "

В клуб " Надежда " членуват над 100 души и макар че пенсиите им не са високи, както и на останалите пенсионери в страната, те чакат с неспокойствие идната си изява и дали нещо друго ще се промени за тях след локалните избори.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР