Днес приключи 12-годишният фискален надзор на ЕС над Гърция, наложен

...
Днес приключи 12-годишният фискален надзор на ЕС над Гърция, наложен
Коментари Харесай

Приключи 12-годишният фискален надзор на Гърция от Евросъюза

Днес завърши 12-годишният фискален контрол на Европейски Съюз над Гърция, натрапен за спасяването й от съкрушителна дългова рецесия.

През ноември 2009 година Атина разкри внезапно повишаване на своя държавен дълг, което в последна сметка докара до финансова рецесия в еврозоната и провокира безпорядък в гръцките финанси за десетилетие. В подмяна на избавителна помощ от 289 млрд евро, а и с цел да спре Гърция от излизане от еврозоната, "тройка " на Международния валутен фонд, Европейски Съюз и Европейската централна банка (ЕЦБ), изиска всеобхватни промени от Атина, напомня Българска национална телевизия. Те включваха съкращения на големите държавни разноски и на заплатите, повишение на налозите, приватизация и други огромни промени, ориентирани към поправяне на обществените финанси. Икономиката се сви с повече от една четвърт, безработицата скочи до съвсем 28%, а квалифицираните експерти всеобщо емигрираха.

„ Приключи цикълът от 12 години, който донесе болежка на жителите, докара до икономическа застоялост и раздели обществото “, разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис. „ За всички се появява нов небосвод, изпълнен с напредък, единение и разцвет. Днешната Гърция е една друга Гърция. Отбелязахме мощен напредък и забележителен спад на безработицата от три % от предходната година и 5 % от 2019 година “, посочи той.

Прекратяването на надзора ще ускори интернационалната пазарна позиция на Гърция посредством увеличение на нейната прелест за вложителите. Освен това Атина към този момент ще има по-голям надзор върху вътрешната си икономическа политика.

Въпреки това Гърция - сходно на другите избавени членки на Европейски Съюз Испания, Португалия, Кипър и Ирландия - към момента ще бъде следена от своите кредитори, до момента в който изплаща задълженията си. В случая с Гърция това ще отнеме още две генерации, като последните заеми би трябвало да бъдат изплатени през 2070 година. Според прогнозите на Еврокомисията гръцката стопанска система ще нарасне с 4% тази година, доста повече от междинното за еврозоната от 2,6 на 100. Въпреки това равнището на безработица в Гърция е едно от най-високите във валутния съюз, минималната работна заплата е една от най-ниските, а дългът на страната е 180% от брутния вътрешен артикул.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР