Днес от 15.00 часа четирите политически сили - Продължаваме промяната,

...
Днес от 15.00 часа четирите политически сили - Продължаваме промяната,
Коментари Харесай

Най-лесните преговори между коалиционните партньори - за културата?

Днес от 15.00 часа четирите политически сили - " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и Демократична България ще търсят общите си допирни точки в областта на културните политики. Първата им обща цел е увеличението на парите за просвета.

От " ИТН " оферират до две години бюджетът на Министерството на културата да стане най-малко 0.7% от Брутният вътрешен продукт . Залагат парите за просвета да се усилят и посредством предпочитана работа по стратегии за извънбюджетно финансиране. В програмата си са записали и че ще подтикват меценатството в общото финансиране на културния бранш, като за задачата плануват промени в Закона за меценатството , като в това число считат да одобряват и нов закон за даренията . Сред целите си в областта на културните политики от Има Такъв Народ са декларирали, че ще осъвременят Закона за читалищата , че ще одобряват нов закон за авторското право и сродните му права , както и нова методика за използване на Закона за културното завещание, който от Има Такъв Народ неправилно назовават закон за културно-историческото завещание. Записали са и че ще осъвременят Закона за паметниците на културата, какъвто действително няма, тъй като е сменен от Закона за културното завещание от 2009 година. Като обособен незабавен приоритет от Има Такъв Народ са заложили и основаването на обособена парламентарна комисия, която да дава отговор единствено за свободата на словото, правата на индивида и медийната политика.  

От Българска социалистическа партия оферират още в първите 100 дни на ръководството си да усилят бюджета за просвета на 1% от Брутният вътрешен продукт, като дават обещание, че ще усилят заплатите на читалищните, библиотечните и музейните служащи. Смятат да разработят нова методика за финансиране на държавните културни институти, да възобновят работата по правене и приемане на Национална тактика за развиване на българската просвета и да разработят ограничения за реализиране на по-голяма независимост на медиите. В по-дългосрочен проект те също плануват промени в Закона за културното завещание и наредбите към него; в Закона за меценатството, в медийното законодателство. Предвиждат обособен Закон за театралните изкуства , законови минимуми за отразяване в медиите на български продукции (филми, музика и др.); Закон за отбрана и приложимост на българския език , книжовност и словесност. Поставили са си за цел да разработят правна опция приходите от креативната активност в държавните и общинските културни институти да остават в тях.

И от " Демократична България " са декларирали, че ще усилят бюджета за просвета до 1% от Брутният вътрешен продукт. Смятат да усилят и преструктурират фонд „ Култура “, извеждайки го отвън Министерството на културата и създавайки 6 районни и 29 регионални фонда, подпомагащи децентрализираното локално финансиране. Възнамеряват да реформират и вкарат закони, за всички обособени изкуства и креативен промишлености, като да вземем за пример да има Закон за народен фонд „ Култура “ отвън МК; обособен закон за „ Национален фонд „ Кино “; нов закон за статута на актьора и създателя, включващ почтено възнаграждение, обществена отбрана и обективна пенсия. Заложили са и да ревизират три закона - за авторското право, за културното завещание и за радиото и малкия екран, по-специално във връзка със отговорностите на публичните медии към българската просвета. Обявили са и че ще преобразуват Закона за меценатството в Закон за меценатството, спонсорството и дарителството.

Не на последно място от Демократична България дават обещание принадлежности за възобновяване след пандемията COVID-19, като плануват основаване на незабавен фонд , подпомагащ освен създатели в риск, а и културни организации, които да опазят своя креативен, експертен и учредителен потенциал, както и отсрочване на заплащанията на всички налози, осигуровки и други отговорности на засегнатите от рецесията културни дейци. По отношение на медийната сфера от Демократична България са заложили въвеждане на законова отбрана на журналистическия труд и законови условия за въвеждане на система за оценка на медийния плурализъм и централизация на медийния пазар; съответно финансиране на медийните услуги, предопределени за хората с увреждания и възрастните хора; както и цялостна проверка на моделите за финансиране на електронните и печатните медии.

От " Продължаваме промяната " не са показали с какъв брой тъкмо ще усилят парите за просвета, само че са декларирали, че ще покачат публичния и обществен статус на музейните експерти, както и като цяло, че ще обезпечат почтено заплащане за труда на създателите. На първо място в програмата си за културните политики, те са показали, че ще имат нулева толерантност към корупцията в този бранш. Освен това декларират, че ще поддържат одобрени и дебютиращи създатели посредством обезпечаване на присъединяване ми на международни конгреси, както и че ще насърчат използването на новаторски схеми за финансиране от обществени и частни районни, национални и европейски източници. От Политическа партия считат да вкарат Закон за благотворителността , с който да насърчат партньорствата сред бизнеса и културата, както и да насърчат спонсорствата, само че освен посредством реклама. Ще трансформират и Закона за културното завещание за страната да управлява съхранението на недвижимите монументи на културата.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР