Днес новоизбраното 47-о Народно събрание беше свикано за първи път.

...
Днес новоизбраното 47-о Народно събрание беше свикано за първи път.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Да спрем корумпираните лобисти, закачили се за властта

Днес новоизбраното 47-о Народно заседание беше свикано за първи път. Това е третият за 2021 година парламент – двата му предшественика бяха разпуснати предварително, откакто не съумяха да излъчат постоянно държавно управление. В него влизат 7 политически обединения – „ Продължаваме промяната ” (67 депутати), ГЕРБ-СДС (59), Движение за права и свободи (34), „ Българска социалистическа партия за България ” (26), „ ИТН ” (25), „ Демократична България ” (16) и „ Възраждане ” (13).

Новите парламентаристи бяха посрещнати от рядък митинг на съперници на имунизациите и на машинното гласоподаване, които се бяха събрали към паметника на площад " Народно заседание ".

Заседанието стартира в 9 часа, откакто беше намерено от най-възрастния присъстващ депутат - Силви Кирилов от „ ИТН ”. В словото си към депутатите Кирилов посочи, че Народното събрание се събира в " невероятна обстановка " - при липса на доверие в политическите институции, неявяване на чувство за правда и правдивост, растяща беднотия и при 2 милиона наши сънародници, живеещи отвън границата. Той изрази задоволството си, че в Народното събрание има доста младежи, които ще донесат нови хрумвания и нова сила, и прикани сътрудниците си да загърбят персоналните си и частнополитически ползи в името на общонационалните.

Румен Радев: Приоритет е смяната в прокуратурата

След Кирилов одобрение към 47-ото Народно заседание насочи президентът Румен Радев. " Нашето общество още търси излаз от корупционното статукво ", стартира той. И уточни, че на страната е необходим политически консенсус за реформистко и обществено държавно управление. От това зависи стабилността на политическата система, която не може да понесе тежестта на нови избори, посочи той. Държавният глава акцентира, че значимият консенсус е този за законността и справедливостта. " В този смисъл ", счита Радев, " предпочитана задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията ". " Надявам се всички демократи и отляво, и отдясно да са уверени, че това е ключът към бъдещето. Ако Народното събрание не успее да реализира промени в прокуратурата в обозрим период, то доста скоро предишното ще изиска реванш ", сподели той.

Радев прикани депутатите да прегледат бюджета, импортиран от неговото служебно държавно управление. И акцентира, че чака 47-ото Народно заседание да се сплоти към значимите външнополитически въпроси, които засягат българската еднаквост и правата на нашите сънародници зад граница - т.е., за Северна Македония. И многозначително уточни, че е значимо българската дипломация да бъде в ръцете на експерти от карирерата.

Кирил Петков: Време е за нулева приемливост към корупцията

Първи след него приказва Кирил Петков от Политическа партия, който е считан за най-вероятния претендент за министър председател. Пред депутатите той разгласи, че предшествениците им до момента не са съумели да си свършат работата и като резултат близо 2 милиона българи са избрали да изоставен страната. " На всеки площад, където се срещнахме с нашите гласоподаватели, ни споделяха: " Моля ви, върнете ни младежите назад! " Тези думи нормално бяха изричани през сълзи от възрастни хора, от които 42 % живеят на линията на бедността. А над 40 % от техните внуци, останали в България, не успяха да имат тройка по математика и български предходната година в четвърти клас ", сподели той.

Петков изброи какъв брой доста не е свършено - пътната инфраструктура, екологията, газовата диверсификация, цената на тока. " Къде са били народните представители, които е трябвало да вземат решение тези проблеми? Отговорът се крие в няколко думи: лакомия, нарцисизъм и безгрижие, не на всички, само че на доста от тях. По разрушените ни пътища се разминават майбаси, ролс-ройси, ферарита, само че не на конкурентоспособни бизнес водачи, а на хора, които са се закачили за властта. Хора, които харчат на мира нашите налози, все едно са им бащиния. Това са просто едни корумпирани лобисти, без никакъв същински бизнес. Дами и господа, това би трябвало да спре през днешния ден! ", обърна се той към народните представители.

А най-после прикани: " Време е за нулева приемливост към корупцията! Време е за нулева толерантност към кражбите! Време е за същинско правораздаване в България, където никой да не се усеща безнаказан! Време е ние да пазиме същинските ползи на нашите гласоподаватели, без да ни е боязън от т.нар политически вложители! Време е да превъзмогнем персоналното си его и да работим дружно! Време е да създадем България, от която да се гордеем! Време е да бъдем деен член на Европейски Съюз, който да дава градивни позиции в съюза и действително да оказва помощ за неговото развиване! Време е България да бъде водач в района и образец за добросъседство! Време е България да има известност на страна - сътрудник, на която може да се има доверие! Време е за България, където младите се връщат назад! Време е за България, където възрастните хора могат да имат почтени старини! Време е за всички нас да си свършим работата! "

На съвещанието би трябвало да бъде определен и ръководител на Народното събрание, който да поеме съвещанието от Кирилов, както и зам.-председатели. Вероятно това ще бъде Никола Минчев от Политическа партия.

Десислава Атанасова: Парламентът да не си разрешава случки

" Заради ниската изборна интензивност актуалният парламент не разполага с задоволително огромна легитимност, с цел да си разреши нови случки и да пилее време в произвеждането на кавги ", обърна се към депутатите Десислава Атанасова - лидерът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. По думите й, каквото и да е болшинството в 47-ото Народно заседание, то " няма да е плод от мощна социална сила, а ще бъде резултат от взаимни отстъпки ". " Всяка заблуда че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува избрани правила на останалите, ще се разбие в действителността - по този начин, както се разруши в действителността илюзията на така наречен протестни партии, че имат болшинство в 45-ото и 46-ото Народно заседание ", предупредително съобщи Атанасова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР