Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни

...
Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни
Коментари Харесай

Промени в данъчните закони за ресторантьорите

Днес на изключително съвещание Министерският съвет одобри пакета от данъчни закони, които да бъдат да бъдат изпратени към Народното събрание още този четвъртък, тъй че да могат да бъдат прегледани в Комисията по бюджет и финанси, разгласи министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

Сред предложенията е ресторантьорите да запазят 9-процентната ставка за Данък добавена стойност с препоръчани ограничения за по-висока събираемост.

" Всички, които са под 100 000 лева минават на патентен налог, т.е техните доходи от налог облага ще отидат непосредствено в общините, които по този начин или другояче управляват и брой маси, и всичко останало. По този метод общините ще имат един спомагателен източник на доходи ", сподели Василев във връзка ресторантьорите.

 Що се отнася до по-големите ресторантьори министърът желае наложително да се вкарат ПОС терминали във всички заведения от 2 до 5 звезди, наложително да се заплащат заплатите по банков път в заведенията с категория 2, 3, 4 и 5 звезди.

" Да има минимални ставки за личен състав, които са по-високи от минималната работна заплата. За най-ниско платените длъжности да стартират от 1000 лева и вървят надлежно нагоре, което да изсветли трудовите приходи. Ако всичко това бъде признато, тогава Данък добавена стойност ставката от 9% могат да останат като краткотрайна мярка, защото хазната ще събере повече средства по този метод, в сравнение с през нарастване на Данък добавена стойност ", добави Асен Василев.

Той напомни, че се резервира нулевата Данък добавена стойност ставка за хляба и брашното доникъде на идната година, както бе утвърдена в началото, написа businessnovinite.bg.

Компромис е реализиран и с гъбарите и билкарите, сподели още Василев, като напомни познатите към този момент параметри за Бюджет 2024: " Предвиденият бюджетен недостиг е 3%, а заложената инфлацията е 4,8%. Заложен е действителен растеж на брутния вътрешен артикул от 3,2%. Догодина чакаме Брутният вътрешен продукт да доближи 205 милиарда лв. ".

Целият план на финансовата рамка ще бъде прочут, откакто станат ясни настройките в Народното събрание за данъчните закони, с цел да може да се фиксира тъкмо приходната част.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР