Днес изтича крайният срок, в който гражданите, желаещи да гласуват

...
Днес изтича крайният срок, в който гражданите, желаещи да гласуват
Коментари Харесай

Изтича важен краен срок за българите в чужбина

Днес изтича крайният период, в който жителите, искащи да гласоподават в чужбина на вота на 2 април, могат да подадат документално заявление до българските представителства зад граница или онлайн през интернет страницата на Централната изборна комисия (ЦИК).

Електронни заявки ще могат да се подават до 24:00 ч. българско време.
-->
В електронното заявление гласоподавателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по персонална карта, ЕГН, непрекъснатия си адрес в България, както и мястото отвън страната, в което желае да гласоподава, на кирилица.

Заявлението за гласоподаване може да бъде подписано саморъчно (попълнено по пример – Приложение № 28-НС, оповестен на уеб страницата на ЦИК) и подадено персонално до дипломатическото или консулското посланичество на страната ни в съответната страна. То може да бъде и изпратено с писмо по пощата или посредством куриерска услуга до дипломатическото или консулското посланичество в съответната страна, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, само че във всяко заявление може да бъде вписано единствено едно лице.

Заявленията служат за формиране на изборни секции отвън страната при подадени не по-малко от 40 заявки за съответно място и установяване броя на секциите във всяко място, както и за сформиране на описите за гласоподаване за формираните изборни секции.

До 11 март ЦИК ще реши какъв брой изборни секции ще бъдат отворени зад граница.

Най-много заявки са подадени от жители в Турция, Обединеното кралство, Германия, Испания, Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР