Днес християните по света празнуват Бъдни вечер, един от най-светлите

...
Днес християните по света празнуват Бъдни вечер, един от най-светлите
Коментари Харесай

Как празнуват Бъдни вечер хората по света

Днес християните по света честват Бъдни вечер, един от най-светлите празници. На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, се съблюдават строги пости.

По традиция постите свършват с появяването на първата вечерна звезда на небето, след което в храмове по целия свят стартира тържествената рождественска литургия, написа Дир.бг.

На нея се напомнят старозаветни пророчества и събития, свързани с раждането на Спасителя. След рождественската литургия идва ред на празничната вечеря. Повсеместно публикуван е обичаят на трапезата да се остави незаето място. Ако някой пристигна в дома на Бъдни вечер, той би трябвало да бъде признат като брат.

Този бит е в символ на респект към околните и скъпи хора, които не могат да посрещнат Бъдни вечер със фамилията си. За тях и за напусналите този свят се оставят принадлежности и паница, в която се поставя от всичко по малко.

След края на вечерята трапезата не се подвига.

По света се е запазила и традицията под бялата завивка да се поставя малко сено. То припомня за Витлеемската пещера и за Богородица, положила новородения Христос в яслата със сеното.

Заедно с католиците Рождество честват лютераните, англиканската черква и част от протестантските конфесии.

Във всяка страна празникът си има свои обичаи.

Какви точно споделя РИА "Новости ".

Испания

В Испания този ден се назовава Nochebuena. Обикновено се отбелязва в фамилен кръг, на тържествена вечеря. Прието е да се вършат дарове на околните. В някои фамилии, които следват отколешни католически обичаи, през нощта се канят на трапезата самотни старци или сиромаси.

Германия

В Германия на 24 декември след обяд животът в множеството градове замира. В 22.00 часа се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната работа. След нея идва ред на изобилната фамилна софра.

Норвегия

В Норвегия доста фамилии на този ден отиват на църковната работа, която по традиция стартира в 15.00 часа. Мнозина отиват до гробовете на свои близки и поставят на тях цветя. Рождественската вечеря е в стеснен фамилен кръг. В западните и северни елементи на страната сервират солени и варени на пара агнешки ребра с картофки. В източните елементи на Норвегия е известно свинското, до момента в който в други елементи се сервира риба. Някои фамилии избират пуйката. След вечерята, преди да бъдат отворени подаръците, цялото семейство се събира към елхата. Всички се хващат за ръце към нея и пеят песни. След това още веднъж сядат на трапезата, само че този път на чай и коледни сладки.

Полша

В Полша, когато изгрее първата звезда, цялото семейство, облечено празнично, се събира на трапезата. Поздравяват се с празника и си желаят всичко най-хубаво. На трапезата се сервират постни блюда и риба, измежду които зеленчукова чорба, печен шаран, кнедли със зеле, гъби, компот от сушени плодове, сладкиши. В дома има украсена елха, а под нея са сложени подаръците за цялото семейство. На трапезата се пеят коледни песни, хората си спомнят за събитията през отминаващата година.

Канада

В Канада Рождество стартира вечерта на 24 декември. Възрастните, приключили всекидневните си каузи или прибрали се от черква, сядат на трапезата. В Нюфаундленд и Лабрадор съществува бит в навечерието на Рождество в църквата да се продава риба, уловена особено за задачата. А парите да се дават за щедрост. Във Ванкувър в навечерието на Коледа пламват стотици хиляди лампички, с които са украсени домовете, парковете и площадите.

Бразилия

Бъдни вечер е фамилен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. А самото Рождество, за разлика от европейците, бразилците честват на улицата с песни и танци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР