Днес е Томина неделя. Почита се паметта на Свети Тома,

...
Днес е Томина неделя. Почита се паметта на Свети Тома,
Коментари Харесай

Днес е Томина неделя! Жените не перат и не сушат дрехите, а 3 имена празнуват имен ден!

Днес е Томина неделя. Почита се паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови възпитаници, прочут с прозвището Неверни.
Това название идва от евангелските трудове, които описват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал и с цел да се убеди в чудото, изискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикрепен на кръста.
На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му споделил: " Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я постави на ребрата ми.

И не бъди безверен, а набожен. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали. "
Когато Тома самичък се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за амнистия.
Това моментно обезверение на деятел Тома става въплъщение на миговете на съмнение и подозрение, в които изпада всеки един човек.
Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, тъй като е " празна " откъм работа - в седемте дни не се работи.
На Томина неделя дамите наново боядисват яйца и ги раздават за душите на починалите си близки, като имат вяра, че по този начин ще ги предпазят от превъплъщаване.
Имен ден честват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава.
На Томина неделя дамите наново боядисват яйца и ги раздават за душите на починалите си близки, като имат вяра, че по този начин ще ги предпазят от превъплъщаване. Имен ден честват всички с имената Тома, Томислав, Томислава. В Североизточна България и Бесарабия първият понеделник след Томина неделя се назовава „ Софинден”, „ Сувия”, „ Сувинден”.
Тачи се за попречване на суша. Според националните показа този ден е „ хаталия”, т. е. неприятен ден. Затова традицията повелява да се съблюдават някои забрани. Жените не перат и не би трябвало да сушат облеклата. Стопаните не копаят и не сеят, „ с цел да не изсъхва храната”. Не се вари мляко, за " да не се подвига " млякото на говедата и да не стават рани.
На Софинден се извършва забавен остарял бит за предотвратяване на хора и добитъка от заболяването „ топалък” - да не окуцяват. Рано сутринта на празника, още преди да е изгряло слънцето, дамите връзват на един прът на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и назовават: ”Тука да остане топаллъка!” и „ Кол да куца, кон да не куца, прът да куца, вол да не куца, прът да куца, чиляк да не куца!”
Някъде обичаят включва разговор сред две дами: едната пита " Ко вързиш? Другата дава отговор: „ Топаллък вържа”! Наричат този ден и „ Великден на умрелите”, тъй като дамите носят и раздават на гробището червени яйца за „ Бог да прости”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР