Днес е Международният ден на Черно море. 16 милиона души

...
Днес е Международният ден на Черно море. 16 милиона души
Коментари Харесай

31 октомври - Международен ден на Черно море

Днес е Международният ден на Черно море. 16 милиона души от 6 страни честват - това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.

На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия проект за Черно море. През 1996 година държавните управления на черноморските страни одобряват, че замърсяването на общото ни море основава опасности за всички гранични страни.

Планът съдържа 59 ограничения , ориентирани към ограничение на замърсяването, по-ефективно ръководство на биоразнообразието и реализацията на екологични планове в Черноморския район. Целта на годишното отбелязване е да бъде привлечено вниманието на обществеността върху всички старания, които се поставят за опазването му.

Двадесет години след подписването на Стратегическия проект учените регистрират признаци на усъвършенстване в опазването и възобновяване. Все отново способността на Черно море да се възвръща е покрай сериозната си граница и в случай че тя бъде премината, измененията и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Много хора и най-много живеещите по крайбрежието считат, че е време за смяна на вероятността в опазването и възобновяване на тази неповторима естествена система — нашето общо Черно море.

Най-сериозна опасност за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развиване на крайбрежието. В деня на Черно море учените припомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му - като не оставя отпадък по плажа и не изхвърля безсистемно найлонови торбички, не излива мазнини и рискови химикали в канализацията и пести водата.

Черно море е относително “младо ” - преди към 8 000 години е било сладководно езеро. То е близо два пъти по-малко солено от Световния океан - в 1 литър повърхностна черноморска вода се съдържат приблизително към 17 грама соли, а в 1 литър океанска - приблизително 35 грама. Териториалното море (12-милната зона) на България по продължение на 378-километровата граница е с повърхност 6360 кв. км.

Черно море се подхранва от над 2 млн. кв. километра водосборен басейн, към една трета от площта на континентална Европа. Всяка година, към 350 куб. км речни води постъпват в Черно море от територията на над 20 страни от Европа и Мала Азия. Максималната дълбочина на Черно море е 2212 метра. Северозападната му част е по-плитка и в нея се вливат огромните реки Дунав, Днепър, Днестър, Дон и Буг.

Връзката му със Световния океан е посредством Босфорския залив - 35-метров натурален канал.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР