На 14 юни 2024 г. в района на военно формирование

...
На 14 юни 2024 г. в района на военно формирование
Коментари Харесай

Край Варна отбелязаха 60 години от първата ракетна стрелба на ВМС

На 14 юни 2024 година в региона на военно формирование 38010 - Приселци тържествено беше маркирана 60-та годишнина от първата ракетна пукотевица на Военноморските сили с брегови противокорабен ракетен комплекс.

Първият пуск е сбъднат на 13 юни 1964 година от нос Фиолент в региона на град Севастопол, някогашния Съюз на съветските социалистически републики на брега на Черно море. Пускът на крилатата ракета от българския дивизион е изработен по неподвижна морска цел на отдалеченост 65-70 км. Стрелбата на българските военнослужещи е оценена като отлична.

През лятото на 1966 година, отново край н. Фиолент, дивизионът извършва втората си ракетна пукотевица, този път по преносима цел на разстояние 75 км. Постигнатото за повторно директно попадение затвърждава името на дивизиона като боеспособно ракетно формирование на Военноморските сили.

На церемонията участваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от Щаба на Военноморски сили, някогашни командири на ракетното формирование и ветерани. Гостите на тържеството посетиха експозицията, ситуирана в двора на Военноморския музей, където е изложена пускова установка и противокорабна ракета на комплекса,,Сопка “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР