Черна гора е водеща сред държавите от Западните Балкани по

...
Черна гора е водеща сред държавите от Западните Балкани по
Коментари Харесай

Румен Радев: България подкрепя примера на Черна гора за напредък в европейската интеграция

Черна гора е водеща измежду страните от Западните Балкани по пътя на европейска интеграция и България поддържа напредъка, маркиран от страната през последните месеци, като причина за ускорение на процеса. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Черна гора Яков Милатович, която се организира в историческата черногорска столица Цетине.

Българският държавен глава е на публично посещаване в Черна гора, което стартира с тържествена гала пред президентския замък „ Плави дворац “. Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева бяха посрещнати от Яков Милатович и брачната половинка му Милена Милатович, след което двамата президенти организираха среща „ на четири очи “ и управляваха пленарните диалози сред формалните делегации на България и Черна гора.

Президентите Радев и Милатович откроиха вековните културни, исторически и духовни връзки, които свързват България и Черна гора, както и дългогодишното другарство и взаимно почитание сред двете страни. „ България цени извънредно високо отличните връзки с Черна гора, градивното ни партньорство, общите цели и споделени полезности в границите на НАТО, и имам вяра, че напълно скоро - и в границите на Европейски Съюз “, сподели президентът Радев пред българските и черногорските медии в Цетине. Държавният глава съобщи готовността на страната ни да продължи да дава техническа и експертна помощ на Черна гора в поддръжка на напъните й за пълноправно участие в съюза и приветства напредъка, регистриран от Европейска комисия във връзка с промените в областта на правораздаването и правосъдната система. Румен Радев акцентира, че Черна гора дава образец на останалите страни от Западните Балкани по какъв начин европейската интеграция би трябвало да е учредена на правилата на личните заслуги и на дълбоките промени, тъй че да се отговори на всички критерии за участие, да бъде процесът резистентен и необратим. Президентът Милатович изрази признателност към България за поредната политическа и експертна поддръжка и изрази очакване тя да продължи. „ Нашата цел е Черна гора да стане 28-ата страна членка на Европейски Съюз до 2028 година “, съобщи черногорският държавен глава.

Румен Радев изрази очакване България да продължи да бъде главният мотор в поддръжката за европейската интеграция на Западните Балкани. „ Очаквам, че новите български парламент и държавно управление ще се придържат към политиките, които подсигуряват резистентност и необратимост на процеса на интеграция на Западните Балкани “, съобщи президентът и уточни, че този развой не трябва да се базира на геостратегически условия, а да се регистрират критериите за създаване на добросъседски връзки, спазването на правата на индивида и върховенството на правото. В отговор на въпрос за изказвания в сръбски медии президентът Румен Радев уточни, че не е поставяна тематиката за преразглеждане на поддръжката на страната ни за европейската интеграция на страните, в които има българско национално малцинство, а е показана кардинална позиция. България следи за спазването на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз и опцията сънародниците ни в страните от нашия район да имат опциите да отстояват своята национална еднаквост, свободата да се показват и да съхраняват своята просвета, език и обичаи, както и да имат условия за икономическо и обществено развиване, уточни Румен Радев.

По време на взаимните си изказвания президентите Радев и Милатович означиха капацитета за усилване на икономическите връзки сред България и Черна гора, като показаха вероятностите за задълбочаване на партньорствата в областта на нововъведенията, високите технологии, вложенията, образованието, енергетиката, търговията, селското стопанство, превоза. Ключово изискване да се осъществят тези благоприятни условия и да се развива съдействието ни е подобряването на транспортната, цифровата и енергийната съгласуваност сред страните ни и в района, уточни Румен Радев. Държавният глава добави, че в подтекста на усилване на свързаността България ще поддържа желанието на Черна гора за присъединение като асоциирана страна участничка в самодейността „ Три морета “. Двамата президенти приветстваха напъните за откриване на директна авиолиния сред България и Черна гора като стъпка за поощряване на контактите сред бизнеса, на туризма и търговско-икономическото партньорство.

По време на срещата беше разисквано и градивното съдействие в областта на сигурността и защитата, като президентите откроиха съюзническите връзки в границите на НАТО във връзка с стабилността в района на Югоизточна Европа. Президентът Радев уточни, че страната ни високо прави оценка присъединяване на черногорските военнослужещи в Многонационалната бойна група в България за гарантиране на общата сигурност и непоклатимост в Европа.

След формалното посрещане и диалози в президентския замък в Цетине визитата на българския държавен глава продължи със срещи в Подгорица с министър-председателя Милойко Спаич и с ръководителя на Скупщината Андрия Мандич.

Във фокуса на диалозите на президента Румен Радев по време на визитата са тематики, свързани с следващо задълбочаване и подсилване на двустранното съдействие в сфери от съвместен интерес, както и поддръжката за напредъка на Черна гора в процеса на присъединение към Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР