Днес е Катерининден! Честит имен ден на Екатерините и всички,

...
Днес е Катерининден! Честит имен ден на Екатерините и всички,
Коментари Харесай

Почитайте Света Екатерина срещу болести

Днес е Катерининден! Честит имен ден на Екатерините и всички, които честват на днешния християнски празник!

Света великомъченица Екатерина е християнска светица, щерка на шефа на Александрия по времето на император Максимилиян, Конт.

Екатерина била една от най-образованите дами на своето време. От най-видните учени и философи тя получила ослепително обучение. Майката ѝ изповядвала християнството скрито. Точно тя я срещнала с един аскет, който я посветил във вярата.

Когато Света Екатерина се срещнала с императора и се пробвала да го убеди, че прави грях като преследва християните. Но вместо да послуша препоръките ѝ, тоя я хвърлил в тюрма, когато била едвам 18-годишна.

Впоследствие императорът наредил Света Екатерина да се изправи в спор с 50-те мъдреци на Египет. И те обаче не могли да я отклонят от вярата ѝ. А се случило дори противоположното - тя ги посветила в християнството.

 Света Екатерина

Екатерина била бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тюрма. Била наказана на гибел посредством разтягане на колело. Когато обаче светицата го докоснала, то разпаднало и палачите не могли да я екзекутират по този метод. Затова я обезглавили. Всичко това се случило през 305 г.

Легендата споделя, че след изтезанието ангели отнесли тялото на мъченицата в планината Синай. Там през VI в. византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир.

Главен знак на св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като колелото на Екатерина. На Запад я считат настойничка на учащата се юноша, изключително по философия.

В Пловдивския край имат вяра, че Света Екатерина защищава децата от заболявания. В този район майките, които имат дребни деца, рано заран омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед.

 Кравайчета за Света Екатерина

Кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива за баба Шарка, а погачата се раздава за здраве из квартала.

В Родопите пък почитат светицата против тежки заболявания и висока температура. На този ден дамите не работят, не пипат остри предмети. Вярват, че в случай че се порежат, раната няма да зарасне.

На 24 ноември имен ден честват всички, които носят името Екатерина, Катерина, Катя, Тинка и Тина.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР