Днес депутатите избират национален омбудсман. Единственият кандидат, предложен от ГЕРБ,

...
Днес депутатите избират национален омбудсман. Единственият кандидат, предложен от ГЕРБ,
Коментари Харесай

Парламентът избира омбудсман

Днес депутатите избират народен омбудсман. Единственият претендент, препоръчан от ГЕРБ, е актуалният цивилен бранител Диана Ковачева. В дневния ред на Народното събрание са окончателните промени в закона за Държавна организация „ Разузнаване “. С тях се разпорежда на Агенцията да противодейства и на хибридните офанзиви, заяви Българското национално радио.

Изборът на Диана Ковачева за нов петгодишен мандат за омбудсман ще се организира в пленарната зала с очевидно гласоподаване. Тя ще бъде определена, в случай че получи поддръжката на повече от половината от присъстващите в залата народни представители. Ковачева зае поста омбудсман през септември предходната година, с цел да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка поради присъединяване ѝ в кметската конкуренция за София.

Депутатите ще разискват и промените в закона за Държавна организация „ Разузнаване “, с които измежду дейностите на разузнаването категорично се включва придобиването на информация за хибридни офанзиви и асиметрични опасности и закани, както и образуване и реализиране на лични връзки за разследващи цели. Със законопроекта се вършат промени и в закона за ДАНС, като се дава право на организацията да прави инспекции за определяне самоличността на лица. Правят се и промени в закона за противопоставяне на тероризма, с които се основава междуведомствено звено, в което ще вземат участие органи и структури на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР