Ракетата с космическа капсула на частната американска компания Блу ориджин

...
Ракетата с космическа капсула на частната американска компания Блу ориджин
Коментари Харесай

90-годишен афроамериканец се превърна в най-възрастния човек, летял в космоса

Ракетата с галактическа капсула на частната американска компания " Блу произход " извърши полет с шест пасажери на борда, измежду които френски бизнесмен и първия американски цветнокож претендент за астронавт, предадоха международните организации.

Френският бизнесмен Силвен Широн по този метод осъществя фантазията на живота си, с цел да бъде за малко в космоса и да види Земята от различен ъгъл. За афроамериканеца Ед Дуайт, който е на 90 години, това беше опция да стане най-възрастният човек, който доближи космоса, отбелязва Франс прес.

Пътниците се намираха в дребна капсула на ракетата " Ню Шепърд " на компанията " Блу произход ", която е благосъстоятелност на американския милиардер Джеф Безос. 

Полетът е траял към 10 минути . Ракетата с капсулата е изхвърчала от полигон в Западен Тексас и след това се е приземила благодарение на парашут, добавя Асошиейтед прес.
Първият полет на " Блу произход " беше преди две години. Но след случай през 2022 година полетите бяха прекратени. Те бяха бяха възобновени предишния декември, само че без хора в капсулата. 

Днешният полет беше седмият с галактически туристи на борда на капсулата на " Блу Ориджин ".

Ед Дуайт е бил водач от американските военновъздушни сили , когато президентът на Съединени американски щати Джон Кенеди го е предложил за претендент за астронавт за зараждащия се астронавтски корпус на НАСА. Дуайт не бил определен за випуска през  1963. Но в този момент, 60 години по-късно, той имаше удоволствието да прекара няколко минути в положение на безтегловност дружно със спътниците си. 

Неговите спътници, с изключение на френския бизнесмен, бяха пенсиониран счетоводител и трима американски бизнесмени. Цената на билетите им за това странствуване не се оповестява.
Във випуск 1963 на НАСА са били включени членове на задачите " Джемини " и " Аполо ", включително и Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, членове на " Аполо 11 ". 

НАСА не е селектирала във випуските си цветнокож астронавт до 1978 година Но Гуйон Блъфорд стана първият афроамериканец, полетял в космоса, едвам през  1983 година Три години по-късно Съюз на съветските социалистически републики изпрати в космоса също първи цветнокож астронавт и това беше кубинецът Арналдо Тамайо Мендес, който е от африкански генезис

След като напуснал Военновъздушни сили на Съединени американски щати Дуайт се включил към компанията Ай Би Ем, след това сложил началото на строителна компания, най-после изкарал магистратура по статуя и решил да се посвети на изкуствата. Сега той живее в Денвър, а скулптурите му се концентрират върху историята на цветнокожите и някои от тях даже са били пращани в космоса.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР