Днес Армения заяви, че Азербайджан изпраща войски на границата, и

...
Днес Армения заяви, че Азербайджан изпраща войски на границата, и
Коментари Харесай

Армения с предупреждение. Опасност от Азербайджан

Днес Армения съобщи, че Азербайджан изпраща войски на границата, и насочи предизвестие, че това може да провокира нови тежки сражения в района, който от 30 години е зона на боен спор, съобщи ДПА.

" През последните няколко дни Азербайджан разположи сили по линията на контакт с Нагорни Карабах и на границата с Армения ", сподели министър председателят Никол Пашинян на държавно съвещание.
-->
Антиарменската изразителност продължава да се усилва, като Азербайджан предявява за от ден на ден арменски територии, съобщи Пашинян. Той прикани Организация на обединените нации и интернационалната общественост да подхващат бързи дейности по въпроса.

Конфликтът сред двете някогашни руски страни в Южен Кавказ продължава от десетилетия поради Нагорни Карабах, който е част от интернационално приетата територия на Азербайджан, само че е обитаем най-вече с арменци, отбелязва ДПА.

В началото на 90-те години на предишния век, Нагорни Карабах се отдели с поддръжката на Армения от Азербайджан след кръвопролитен боен спор. През 2020 година благодарение на Турция Азербайджан, който е мощно въоръжен с помощта на приходите си от нефт, съумя да си върне по-голямата част от региона при втора война.

След подписаното въпреки всичко помирение,  арменците трябваше да се разделят с повече от 70% от територията, която по-рано направляваха в Нагорни Карабах. Въпреки прекъсването на огъня изблиците на принуждение не престават. Напрежението ескалира, като Азербайджан от месеци блокира Лачинския кулоар, който е единственият метод за достъп на Армения до Нагорни Карабах.

Според наблюдаващи обстановката в района е пагубна. В Нагорни Карабах има дефицит на храна и медикаменти, а от през вчерашния ден хлябът се раздава единствено против купони, отбелязва ДПА, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР