Днес, 6-ти декември, е светъл християнски празник – Никулден. Празнуват

...
Днес, 6-ти декември, е светъл християнски празник – Никулден. Празнуват
Коментари Харесай

Днес празнуваме Никулден

Днес, 6-ти декември, е ярък християнски празник – Никулден. Празнуват имен ден Николай, Никола, Николина, Нина, Кольо. На тази дата почитаме паметта на свети Николай Мирликийски.

Свети Николай е настойник на банкерите, на моряците и на риболовците, на пътешествениците и на хора, които се занимават с търговия. Никулден се чества във всяко семейство, като на вечеря наложително се яде риба.

На Никулден вечерята се състои обичайно от пълнен шаран с орехи или друга плънка за шаран. Сервират се и разнообразни други риби според от желанията на фамилията.

Свети Николай Мирликийски е считан за стопанин на подводния свят, на реките и на моретата. Той ръководи всички риби и морски създания, по тази причина на трапезата на Никулден има риба.

Според легендите на свети Николай се паднали моретата, когато се делял светът сред другите светци. Той е прочут и с това, че при стихия избавя моряците и риболовците от гибел.

 Св. Николай Чудотворец

Според една от легендите за свети Николай един път той излязъл в морето с лодката си и тогава се разразила страшна стихия. Лодката почнала да потъва, тъй като се пробила и тогава свети Николай запушил дупката с един шаран.

Така шаранът станал вечно негов прислужник. Според националните вярвания шаранът би трябвало да се чисти доста точно, тъй че нито една от люспите му да не падне на земята, тъй като това ще донесе заболявания в фамилията.

Свети Николай е прочут и с многото чудеса, които е правел, по тази причина се назовава и Николай Чудотворец. 6 декември е датата, на която свети Николай Чудотворец се е показал на Бога.

 Никулденски шаран

Свети Николай е роден през трети век в малоазийската област Ликия. Една от добрините, които е направил в родния си град Патара, била, че избавил от непочтеност трите дъщери на обеднял търговец.

Търговецът мислел да пожертва достойнството на дъщерите си, с цел да прехранва фамилията си, само че свети Николай му подхвърлил неусетно торбичка с пари и по този начин го избавил от срам. Свети Николай умрял през 342 година. Мощите му се намират в италианския град Бари.

Ето и някои подобаващи за празника предписания за шаран.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР