Днес, 28 септември, германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин

...
Днес, 28 септември, германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин
Коментари Харесай

Какво може да се очаква от разговора между Меркел и Ердоган

Днес, 28 септември, немският канцлер Ангела Меркел ще бъде хазаин на турския президент Реджеб Таип Ердоган в Берлин и ще се опита да поправи извънредно напрегнатите в последно време връзки, написа Агенция Франс Прес. Тази задача се усложнява в допълнение от плануваните митинги против Ердоган и домашните ѝ несгоди.
Двамата се срещат едвам ден, откакто Германия победи Турция за семейството на Евро 2024. Надпреварата получи политически нюанс, когато Ердоган насочи обвинявания в дискриминация във футбола.
В материал, оповестен в " Франкфуртер Алгемайне ". Ердоган твърди, че желае да " обърне страницата " след дълъг интервал на напрежение, провокиран от рецензиите на Берлин за репресии против съперници след несполучливия опит за прелом от 2016 година
Държавното му посещаване в Германия, посрещнато с военни почести, е първото на Ердоган, откакто стана президент през 2014 година То идва в миг, когато той се пробва да мери сили с американския президент Доналд Тръмп, а турската стопанска система е в рецесия.
Но критиците, в това число правозащитници и немски политици, са ядосани от посрещането с червен килим на водач, който си е построил известност на властнически и идва едвам 18 месеца откакто упрекна Берлин в " нацистки способи ".
Самата Меркел неведнъж е подчертавала смисъла на положителните връзки с Анкара, сътрудник, на който тя разчита да спомага за прекъсване на потока от мигранти към Европа.
Но враждебността към визитата е в неловко за дългогодишния канцлер време, когато тя не може да си разреши никакви неточности, откакто беше подложена на поредност от рецесии, раздрусали радикално нежната коалиция.
" Не сте добре пристигнали "
Де факто водачът на Европа предходната седмица бе принудена да отдръпна решението за покачване на локален началник в разузнаването, който бе подложен на пресечен огън поради хипотетичните си връзки с крайнодесните. Последното принуди Меркел да признае, че не е схванала вярно публичните настроения.
Критиците на Ердоган дадоха обещание да излязат по улиците на Германия, с цел да стачкуват против всичко: от човешките права в Турция, през свободата на печата, до офанзивата против кюрдските милиции в Сирия.
Очаква се към 10 000 души да се съберат в Берлин в петък под лозунга " Ердоган не добре пристигнал ".
Демонстрантите възнамеряват да стачкуват и в Кьолн в събота, където Ердоган ще открие една от най-големите джамии в Европа, поръчана от следената от Анкара организация Ditib.
" Ердоган желае нов старт с Германия. Това е опция ", написа " Зюддойче цайтунг " като приканва Меркел да накара Анкара да постави завършек на репресиите и да освободи останалите пет германско-турски жители, считани от Берлин за политически пандизчии.
" Не можем обаче просто да забравим всичко, което се случи. Може да отнеме години, с цел да се възвърне доверието ", прибавя изданието.
Взаимоотношенията сред двете натовски страни пострадаха, откакто турските управляващи арестуваха десетки хиляди в границите на всеобщите чистки след опита за прелом против Ердоган.
Постепенното стопляне на връзките стартира, откакто германско-турският публицист Дениз Юджел бе освободен по-рано тази година. Срещу него обаче в Турция към момента има обвинявания в тероризъм.
Германия е дом на тримилионна турска общественост и наблюдаващи означиха, че Меркел е изправена пред деликатния миг да одобри протегнатата от Ердоган ръка, без обаче да не помни за несъгласията с него.
Ердоган от своя страна означи, че ще употребява визитата си, с цел да призове Германия да покаже " нужната поддръжка " в битката против " терористични групировки " като Кюрдската работническа партия (ПКК) и придвижването на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за опита за прелом.
Замразената кандидатура на Турция за участие в Европейски Съюз и ролята ѝ в спора в Сирия също се чака да бъдат включени в дневния ред.
Що се отнася до икономическото съдействие, седмичникът " Шпигел " оповестява, че немският конгломерат " Сименс " е в договаряния, за договорка на стойност 35 милиарда евро за модернизиране на железопътната инфраструктура на Турция.
Спорният темперамент на визитата се акцентира и от решението на няколко опозиционни политици да бойкотират формалната вечеря в чест на Ердоган в петък, 28 септември, написа БГНЕС.
Меркел също ще отсъства, макар че от нейния кабинет упорстват, че за нея не е нещо изключително да пропусне сходно събитие.
Меркел и Ердоган плануват да проведат втори кръг диалози в събота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР