„Джо Байдън даде ясен знак за промяна в отношенията между

...
„Джо Байдън даде ясен знак за промяна в отношенията между
Коментари Харесай

Захариева: Със санкциите искаме да променим поведението на Русия

„ Джо Байдън даде явен знак за смяна в връзките сред Европейския съюз и Съединени американски щати. България има обичайно положителни връзки със Съединени американски щати. Като цяло Съединени американски щати демонстрираха, че се връщат. Те ще водят не с образеца за тяхната мощ, а със силата на техния образец “. Това сподели пред БНР вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя акцентира, че по време на съвещание на външните министри на Европейски Съюз в понеделник няма да се приказва за наказания против Русия, а против съответни лица - посредством заледяване на техни активи или със възбрана да влизат в избрани страни. „ Целта на глобите не е да санкционира, а да промени държание... Нито Европейският съюз, нито Русия са „ за “ разкъсване на връзките. Никой няма интерес от това. Трябва да си приказваме с ясни послания “.

В предаването „ Събота 150 “ Захариева добави: „ Има опити България да бъде посочена като една от аргументите за по-силното въздействие върху присъединението на Република Северна Македония към общата външна политика. Всяка една от кандидатките би трябвало да си свърши работата. Позната е риториката на обвиняване на разнообразни страни или на самия Европейски Съюз като причина. Интерес на България е страните да вървят откровено по пътя на присъединение, а не да вършат една крачка напред, а след това три обратно. Опитваме се да понижим напрежението “.

Вицепремиерът разясни, че от месеци българска страна има предложение за привикване на междуправителствената комисия с Република Северна Македония за сериозен разбор на обстановката. „ Имаме съществени контакти по тази тематика. Опитваме се да създадем плана на протокола на комисията. В него има съответни неща - историческа комисия, да не се разрешава едностранно решение за прекъсване на работата на комисията, за бизнес, просвета, обучение, за защита, за езика на омразата. Предложили сме изтъкване на съответни органи за понижаване на езика на омразата, които да реагират, когато е належащо “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР