Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда

...
Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда
Коментари Харесай

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха Нобелова награда за медицина

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо завоюваха взаимно Нобеловата премия за физиология или медицина за "тяхното изобретение на ракова терапия посредством инхибиране на негативна имунна регулация ", оповестиха международните осведомителни организации. Откритията на двамата учени водят до пробив в лекуването на рака.

"Алисън и Хонджо демонстрираха по какъв начин другите тактики за инхибиране на спирачките върху имунната система могат да бъдат употребявани в лекуването на рака ", изясни в изказването си присъждащият премията Кралски Каролински медицинско-хирургичен институт.

Ракът убива милиони хора годишно и е едно от най-големите провокации в опазването на здравето. Като подтикват вродената дарба на имунната система да нападна туморните кафези, тазгодишните Нобелови лауреати основават напълно нов принцип за лекуване на ракови болести.

Алисън изследва прочут протеин, който "функционира като спирачка върху имунната система ", изяснява уеб сайтът Nobelprize.org. Той осъзнава капацитета на премахването на тази спирачка, с цел да бъдат освободени имунните кафези да нападат туморите. След това създава тази идея в напълно нов метод за лекуване на заболели от рак.

Тасуку Хонджо открива редом протеин на имунните кафези и откакто изследва деликатно функционалността му, разкрива, че той също работи като спирачка, само че с друг механизъм. Леченията въз основата на неговото изобретение са поразително ефикасни в битката против раковите болести.

"Значимите открития на двамата лауреати са пробив в битката ни против рака ", съобщи Кралският Каролински медицинско-хирургичен институт.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на гала в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на създателя на Нобеловата премия Алфред Нобел.

Тази година паричната равноценност на премията е 9 милиона крони (873 000 евро).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР