Дизайнерът на чипове Nvidia Corp заяви, че американски служители са

...
Дизайнерът на чипове Nvidia Corp заяви, че американски служители са
Коментари Харесай

САЩ блокираха продажбите на най-добрите AI чипове в Китай

Дизайнерът на чипове Nvidia Corp съобщи, че американски чиновници са му споделили да спре износа за Китай на двата си най-хубави компютърни чипа за работа с изкуствен интелект. Това е ход, който може да осакати способността на китайските компании да правят напреднали действия, като различаване на изображения, и да попречва бизнеса на Nvidia в Китай, написа Reuters.

Акциите на Nvidia паднаха с 6.6% часове след оповестяването на новината. Компанията сподели, че възбраната, която визира нейните чипове A100 и H100, предопределени да ускорят дилемите за машинно образование, може да попречи на завършването на създаването на H100, флагмански чип Nvidia, разгласен тази година.

Акциите на съперника Advanced Micro Devices Inc паднаха с 3.7%. Говорител на AMD сподели пред Reuters, че компанията е получила нови условия за лиценза, които ще спрат нейните чипове за изкуствен интелект MI250 да бъдат изнасяни в Китай. Но компанията има вяра, че нейните чипове MI100 няма да бъдат наранени. AMD съобщи, че не има вяра, че новите правила ще окажат значително въздействие върху нейния бизнес.

Според Nvidia американски чиновници са споделили, че новото предписание „ ще адресира риска обхванатите артикули да бъдат употребявани или пренасочени към „ военна последна приложимост “ или „ боен краен консуматор “ в Китай. “

Потърсено за коментар, Министерството на търговията на Съединени американски щати не сподели какви нови критерии е определило за AI чиповете, които към този момент не могат да се доставят до Китай, само че сподели, че преразглежда своите политики и практики, свързани с Китай, „ които защищават напредналите технологии от неправилно ръце.

„ Въпреки че не сме в положение да очертаем съответни промени в политиката сега, ние подхващаме повсеместен метод за използване на нужните спомагателни дейности, свързани с технологиите, крайните използва и крайните консуматори, с цел да защитим националната сигурност на Съединени американски щати и ползите на външната политика “, сподели представител пред Reuters.

Съобщението алармира за огромна ескалация на репресиите на Съединени американски щати против софтуерните благоприятни условия на Китай, защото напрежението пораства към ориста на Тайван, където се създават чипове за Nvidia и съвсем всяка друга огромна компания за чипове.

Без американски чипове от компании като Nvidia и AMD, китайските организации няма да могат да правят рентабилно изчисленията, употребявани за различаване на изображения и тирада, наред с доста други задания.

Разпознаването на изображения и обработката на натурален език са постоянно срещани в потребителски приложения като смарт телефони, които могат да дават отговор на запитвания и да маркират фотоси. Те също имат военни цели, като търсене на сателитни изображения за оръжия или бази и пречистване на цифрови връзки за задачите на събиране на разследваща информация.

Nvidia съобщи, че е отчела 400 милиона $ продажби на засегнатите чипове през това тримесечие в Китай, които могат да бъдат изгубени, в случай че китайските компании решат да не купуват различни артикули на Nvidia. Компанията съобщи, че възнамерява да кандидатства за изключения от правилото, само че „ няма гаранции “, че американските управляващи ще ги дадат.

Стейси Расгон, финансов анализатор в Bernstein, сподели, че разкритието алармира, че към 10% от продажбите на центровете за данни на Nvidia, които вложителите са следили от близко през последните години, идват от Китай и че ударът върху продажбите евентуално е „ управляем “ за Nvidia.

Това не е смяна на капиталовата теза, само че не наподобява добре “, сподели Расгон. „ Въпросът е какво ще се случи и от двете страни в този момент “, сподели той по отношение на вероятни ескалации в бъдеще.

Забраната за чипове идва, защото предходната седмица Nvidia към този момент предвижда внезапен спад на приходите за настоящото тримесечие на фона на по-слабата игрална промишленост. Nvidia съобщи, че чака продажби за третото тримесечие от $5.90 милиарда, което е спад от 17% по отношение на същия интервал на предходната година.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР